Турска авиокомпания: Карлос Гон е избягал с помощта на служител

OFFNews 03 януари 2020 в 23:58 3900 0

Снимка Wikipedia

Карлос Гон

Турска авиокомпания за частни полети обяви, че за мистериозното бягство на арестувания бивш шеф на "Нисан" Карлос Гон е помогнал техен служител мошеник. За секретната операция е използван самолет на компанията без нейно знание, а служителят е действал без съучастници.

Това е поредната версия в отговор на големия въпрос как топ охраняваният в Япония подсъдим под домашен арест успя да избяга в Ливан.

Известно е, че Гон е пристигнал в Ливан с полет през Турция в навечерието на Нова година. Той сам "анонсира" бягството си, като се появи публично на празненство на 31 декември.

Авиокомпанията MNG съобщи, че един от служителите ѝ е фалшифицирал документацията и е ангажирал два полета за Карлос Гон под две различни имена. Компанията добавя, че е подала сигнал до властите за деянието, съобщава Би Би Си.

В Япония Гон бе пуснат под гаранция при строги условия и мерки за сигурност. Той има три паспорта и три националности - бразилска, френска и ливанска. И трите паспорта са у адвокатите му, затова не е ясно с какви документи той е напуснал страната и е стигнал до Ливан. Научавайки за бягството му, японските му адвокати коментираха, че са "втрещени".

Първоначално се появи версията, че Гон е избягал в калъф на музикален инситрумент на група, която свирила в дома му. По-късно семейството му обяви това за измислица.

Японската телевизия NHK, цитирайки източници от разследващия екип, обяви, че камери са заснели как Гон напуска дома си в Токио сам в неделя по обед. Поставянето на камери е било едно от условията за освобождаването на арестанта под гаранция. Не е ясно обаче дали те са били наблюдавани непрекъснато.

Смята се, че бившият автомобилен бос е отлетял от Осака до Истанбул, а оттам - до Бейрут, Ливан.

Турската авиокомпания MNG е отдала под наем два самолета на двама различни клиенти - единият пътуващ от Дубай през Истанбул за Осака, а другият - от Истанбул до Бейрут. Двете поръчки видимо нямали общо една с друга, а името Гон не присъствало в документацията, посочват от MNG.

"Един служител на компанията, когото властите разследват, призна, че е фалшифицирал данните", добавят отам. Служителят признал също, че е действал без знанието на работодателите си.

В момента Карлос Гон, когото Япония съди за крупни финансови злоупотреби, е на практика беглец в Ливан. Ливан, от своя страна, няма правна спогодба за екстрадиция с Япония.

Ливанските власти съобщиха, че Гон е влязъл законно в страната - с френския си паспорт. Според японската телевизия NHK беглецът е използвал дубликат на паспорта, тъй като документът действително се пази при адвокатите му. Някои държави позволяват издаването на два валидни паспорта за удобство за хора, които пътуват често. Така съдържателят на паспорта може да пътува с единия, докато с другия кандидатства за виза. Или да избира с кой паспорт да влезе в политически чувствителни региони - като например Близкия изток. Някои държави могат да не допуснат или да разпитват допълнително влизащите, ако в паспортите им има печати от страни, с които са в конфликт.

В същото време Япония съобщи, че граничните власти не са регистрирали Гон на излизане от страната. Охранител на летището за частни полети в Осака, откъдето най-вероятно е излетял арестантът, споделя пред местна медия, че вероятно би разпознал характерното лице на Карлос Вон. Охранителите обаче нямали практика да оглеждат лицата на пасажерите. Дискретността е едно от нещата, които богаташите харесват при нас, обяснява служителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови