Турска писателка осъдена на затвор

Вилдан Байрямова 12 декември 2018 в 17:16 2186 0

Академици за мир

Снимка Хюрриет

Известната турска писателка и университетски преподавател Нурай Мерт получи присъда лишаване от свобода за 1 година и 3 месеца по обвинението за терористична пропаганда, съобщава „Хюрриет“.

Обвинението срещу нея е заради това, че е подписала декларацията на академиците за мир „Ние няма да участваме в това престъпление“. Днес тя не присъства в съдебната зала в Истанбул, а адвокатът й поиска да бъде оправдавана.

Прокурорът настоя за затвор в срок от 18 месеца, съдът все пак отстъпи и реши наказанието да бъде по-кратко, тъй като отчете, че тя е показала добро поведение по време на разследването и процеса, а и било видно, че няма намерение да извърши друго престъпление.

Точно преди година в наказателния съд за тежки престъпления в Истанбул започнаха делата срещу 148 университетски преподаватели по същото обвинение, като серията от съдебни процеси трябваше да приключи през май т.г.

Разправата с академиците в Турция започна в средата на март миналата година, след като на свой конгрес през януари те подписаха декларация за мир с кюрдите. В документа, подписан от 1 128 преподаватели в 14 университета, се настояваше за прекратяване на напрежението и огъня в Югоизточна Турция. Още тогава трима учени бяха арестувани и отстранени от работата им в истанбулския университет, а стотици участници в инициативата „Академици за мир“ бяха разпитани. Правосъдното министерство разпореди разследване за терористична дейност срещу 395 от тях, а прокуратурата обяви общо 1 100 за съучастници в престъплението. Всички бяха отстранени от работата си във висшите училища.

По време на всички дела, както и днес, пред съдебната палата в подкрепа на подсъдимите, а после и в залата се събираха синдикални лидери, депутати от Републиканската народна партия и прокюрдската Партия на демократичните народи, представители на Медицинската асоциация и др. Ние няма да бъдем подсъдими, а осъждащи и ще продължим да се борим за мир и демокрация, заяви председателят на синдиката на учителите Ферай Айдоган. Гьонюл Ерден подчерта, че властта се е изплашила от искането за мир и в страха си атакува всички, но гласът за мир ще става по-силен.

Съдебната палата бе поставяна под особено засилено присъствие на специални части. Всички академици са съдени по член 301 от Наказателния кодекс на Турция, който предвижда и доживотни присъди за опозоряване на турската нация, на републиката, на парламента, правителството и органите на съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови