Турската прокуратура поиска затвор до 18 г. за журналисти, разкрили секретна информация

OFFNews 25 април 2020 в 19:41 3687 2

Турската прокуратура е поискала от 7 до 18 години затвор за всеки един от 8-те турски журналисти, обвинени в разкриване на секретна информация във връзка с погребението на служител на турското разузнаване, загинал в Либи, съобщи БТА.

Обвинителният акт е подготвен от отдела за разследване на тероризъм и организирана престъпност на истанбулското държавно обвинение.

Журналистите от три различни издания са обвинени за разгласяване на секретна информация както по Наказателния кодекс, така и по закона за специалните служби и Националната разузнавателна организация на Турция.

Адвокатът на трима от задържаните журналисти от местна телевизия заяви, че е против правните принципи подсъдим да бъде обвиняван с няколко обвинения за едно действие.

Журналистите бяха задържани в началото на март и не бяха включени в обхвата на закона, с който предсрочно бяха освободени около 90 000 затворници в Турция заради разпространяването на коронавируса.

На 3 март телевизия „ОдаТВ“ излъчва кадри от погребение без официална церемония на служител на турското разузнаване, загинал в Либия. В материала не се съобщава фамилията му и мястото на погребението, въпреки че се виждат местни политици и венци.

Тримата задържани журналисти от медията са програмният директор, ръководителят на новините на канала и кореспондентът от мястото на събитието. Другите журналисти бяха арестувани за препредаване на информацията от „ОдаТВ“. 

Имената и чиновете на двама турски разузнавачи, загинали в Либия, бяха съобщени в Меджлиса на 26 февруари от депутата от опозиционната Добра партия Юмит Йоздаг в негова реч, в която критикуваше турската намеса зад граница. Впоследствие беше започнато разследване и срещу Йоздаг и искането за свалянето на имунитета му е внесено в турския Меджлис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

26.04 2020 в 20:37

Турция е друг свят. Там скоро по веригата ще арестуват и хората, които са гледали неправилните предавания, защото така са придобили секретна информация.

5355

1

Кики

25.04 2020 в 20:53

Сякаш гледам света през изкривено огледало! Работата на журналистите е да придобият информация, тя да бъде истина и след това да я разпространят. Отговорен за изтичане на секретна информация е този, който я е съобщил, чиято професия е свързана със съответните данни. Това е толкова елементарно, че започвам да се страхувам за бъдещето на света.
 
X

Подкастът на OFFNews