Турски съд остави в ареста шестима правозащитници, сред които шефът на "Амнести"

OFFNews 18 юли 2017 в 12:24 1783 0

Турски съд остави в ареста шестима правозащитници, сред които и директорът на "Амнести интернешънъл"-Турция. Те са обвинени в подпомагане на въоръжена терористична група. 

По същите обвинения бяха задържани още четирима души, които днес бяха освободени от ареста и ще очакват началото на делото срещу тях на свобода. Те няма да имат право да пътуват в чужбина и ще трябва да се явяват редовно в полицията. 

Общо десет души бяха арестувани на 5 юли по време на семинар, посветен на киберсигурността, в хотел близо до Истанбул. Сред тях са 8 турски граждани, един германски и един шведски. Чуждите граждани остават в ареста, съобщи AFP. 

Сред задържаните е и Идил Есер, която е директор на филиала на "Амнести" в Турция.

За момента не е ясно за подпомагане на коя терористична организация са арестувани правозащитниците. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че групата е участвала в среща, която е продължение на миналогодишния опит за преврат. 

Правозащитните организации обявиха ареста за "груба злоупотреба с власт". 

Задържаните в предварителния арест по закон могат да останат там в продължение на 5 години. 

В понеделник Турция удължи извънредното положение в страната с още три месеца. То беше въведено след неуспешния опит за преврат миналата година.

В рамките на една година над 50 000 души бяха арестувани и очакват да започнат делата срещу тях, а 150 000 бяха уволнени, в това число са войници, преподаватели, съдии и др. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови