Турският посланик: Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава и в бъдеще

OFFNews 03 май 2020 в 14:36 6477 1

Айлин Секизкьок

Миграцията от Турция към България е нулева и ще остане такава, увери турският посланик у нас Айлин Секизкьок в интервю за предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

„Изправени сме пред най-голямото преселение на хора от Средновековието насам. Хората се движат към границите на Турция, на вълни по стотици хиляди. От много време Турция стои като защита срещу тази вълна от хора. Повишихме граничния си капацитет, за да предотвратим незаконната миграция към Турция и от страната ни към Европа”, каза посланичката.

„Ние сме за сътрудничество и солидарност с Европа, заяви Секизкьок. - Утешително е да видим, че в България премиерът Борисов разбра това и трудностите на Турция. Миграцията към страната ви е нулева и ще остане такава и в бъдеще”, увери тя.

Посланикът припомни, че Турция е подкрепила финансово България с 420 000 лева по време на кризата заради пандемията.

„Аз се възприемам към цялото българско семейство на бюрократи и министри, защото ежедневно разговаряме с тях. Те помагат на нас и ние на тях. Турската подкрепа за България надхвърли 420 000 лева. Ще продължим да помагаме през целия месец на Рамазана”, каза Секизкьок.

Тя засегна и темата за туризма. Според нея ще има опит летният сезон да бъде спасен. „Добрата новина е, че според предварителните проучвания чуждестранните туристи гледат на Турция позитивно след вируса. До това заключение стигнахме на базата на две проучвания. Първата индикация е, че има много ниски нива на отменени дългосрочни резервации. Второ – започнаха да се правят краткосрочни такива в Турция. Това доверие на чуждестранните туристи е ключово за отношението им към здравния ни сектор. Усещат, че ще бъдат добре защитени и лекувани. Ще проверяваме чуждестранните туристи. Не можем да си позволим да посрещнем вируса с тях”, заяви Айлин Секизкьок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

04.05 2020 в 07:31

Естествено. Тука не иска да живее никой. А освен това граничарите бият още на браздата.
Където не стигат граничари - бие местното население.
Докато има кой да отбранява границата - няма да има мигранти.
А после тука ще им раздадат корони. Чувам - от това се умира. Те искат ли го?