Турция е предала на няколко държави записи, свързани с убийството на Хашоги

OFFNews 10 ноември 2018 в 17:39 3027 0

Джамал Хашоги

Турция обяви, че е предала записи, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия и други, съобщи Би Би Си.

Президентът Ердоган повтори убеждението си, че Саудитска Арабия знае кой е отговорен за убийството.

Журналистът, който бе критик на управляващите в родината си, бе умъртвен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г.

Саудитска Арабия призна, че той е бил убит там, но отрече управляващата фамилия да има общо. Това стана, след като по-рано бе съобщено, че той е напуснал дипломатическото представителство жив.

Все още няма финална версия как е загинал Джамал Хапоги. Той е посетил мисията, за да уреди брачни документи.

Турски медии съобщиха, че съществуват аудио записи, доказващи, че жертвата е била изтезавана.

Миналата седмица Турция обяви, че журналистът е бил удушен веднага след влизането си в консулството, а по-късно тялото му е било нарязано на части по предварителен план.

Досега трупът не е открит. Турски представител обяви, че се смята, че то е било разтворено в киселина.

"Предадохме записите, дадохме ги на Саудитска Арабия, на Вашингтон, на германците, на французите, на англичаните", обяви днес в телевизионна реч Ердоган.

"Те изслушаха разговорите", добави той. Досега нито една от споменатите страни не е коментирала съдържанието на тези записи.

"Рияд трябва да открие кой от 18-имата заподозрени е извършителят, каза още Ердоган, имайки предвид саудитците, арестувани в Саудитска Арабия във връзка с убийството. Той добави, че сред задържаните са и 15-имата предполагаеми членове на отряда екзекутори, пристигнали в Истанбул, за да убият Хашоги.

"Убийците определено са сред тези 15 или 18 (заподозрени). Не е необходимо да се издирват другаде", каза Ердоган и призова Рияд да премахне подозренията чрез "честно разследване".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови