Турция е стартирала операция Пролетен щит в Сирия

OFFNews 01 март 2020 в 14:53 3599 0

Снимка БГНЕС

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че в сирийския район Идлиб от 27 февруари се провежда операция, наречена “Пролетен щит”.

“Операцията “Пролетен щит”, която беше стартирана на 27 февруари в отговор на ужасната атака над турски военни, успешно продължава. Понастоящем един безпилотен апарат, 8 вертолета, 103 танка, 72 гаубици, три системи за противовъздушна отбрана и 2212 военни на режима сирийския президент Башар ал Асад са ликвидирани“, казва министърът цитиран от БГНЕС.

Акар също подчерта, че целта на операцията „не е конфронтация с Русия“.

“Нашата задача е да предотвратим престъпления, извършени от режима на Башар ал Асад, премахването на радикални елементи и предотвратяването на вълни на миграция”, твърди той.

Изостряне на ситуацията в сирийската провинция Идлиб настъпи в нощта на 28 февруари. Турската страна отправи обвинения за смъртта на 36 свои войници в резултат на удар на сирийските правителствени сили. След това турските въоръжени сили нанесоха удар по сирийските позиции, като по-късно изясниха, че са били засегнати над 200 цели.

Самолет L-39 на сирийската армия бе свален днес от бойци от така наречената въоръжена сирийска опозиция в района на селището Саракиб. Пилотът е катапултирал, но съдбата му остава неизвестна, информира турският вестник „Хабертюрк“.

Сирийската държавна агенция САНА от своя страна по-рано съобщи, че части на сирийската армия са свалили безпилотен летателен апарат (БПЛА), произведен от Турция. Дронът принадлежи на въоръжената сирийска опозиция, която е на страната на Турция. Според сведенията, „сирийската армия е свалила турски дрон, принадлежащ на терористични групировки в близост до град Саракиб в югоизточната част на провинция Идлиб“.

Скоро след това сирийската армия обяви, че затваря въздушното пространство над северозападната част на страната.

Според сведенията, затвореното въздушно пространство включва и провинция Идлиб.

В заповедта на армията е посочено, че „всеки самолет, който нарушава въздушното пространство в определената зона, ще се счита за враждебен и ще бъде свален, за да не се допусне реализация на агресивни цели“.

Турция вече извърши три военни операции в Сирия: „Ефратският щит“, „Маслинова клонка“ и „Мирна пролет“. В резултат на това бе създадена охранителна буферна зона между граничните градове Аазаз и Джараблус, а Африн бе окупиран и територията източно от река Ефрат взета под контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови