Турция се готви да посрещне Доналд Тръмп

OFFNews 02 май 2019 в 16:57 2682 0

Доналд Тръмп

Снимка АА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп през юни ще посети Европа, за да се включи в проявите, посветени на 75-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, а месец по-късно ще пристигне в Анкара, за което сам е изявил желание.

Това съобщи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Според него Тръмп първоначално е планирал да съчетае визитата си във Великобритания и Франция с преговорите в Анкара, но по-късно американската страна е изразила желание да се организира отделно официално посещение в Турция. Датата все още не е определена.

Чавушоглу припомни, че президентът Реджеп Ердоган и преди е отправял покани към Тръмп да посети Турция. Той отбеляза, че въпреки разногласията в отношенията между Анкара и Вашингтон, двамата държавни лидери поддържат тесни контакти. „Последният телефонен разговор на президента на Турция с ръководителя на Белия дом премина в позитивен дух. Нашият президент отново покани Тръмп. Има много теми за разговори с него – подкрепата на САЩ за кюрдските въоръжени отряди в Сирия, екстрадицията на Фетхуллах Гюлен и борбата срещу организацията му, сделките за руските комплекси С-400 и за американските изтребители F-35. Въпреки противоречията ни по тези въпроси, двустранният търговски обмен достигна 75 млрд. долара. В тази връзка очакваме вдигането на данъците, подписване на споразумението за свободна търговия, както и преговори за други приоритети“, посочи Чавушоглу.

Той коментира и опита за държавен преврат във Венецуела. „Турция е против смяната на властта по пътя на превратите или военните интервенции. Проблемите могат и трябва да се решават по пътя на диалога и сътрудничеството“, подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови