Турция се хвали с успеха срещу COVID-19: Светът ни гледа завиждайки, САЩ се учат от нас

Страната разчита на здравеопазването за възраждане на туризма

OFFNews 11 май 2020 в 14:58 6592 3

Снимка Хюриет

Турските власти определиха борбата с пандемията в страната като "история на успеха", а Истанбул - като глобален пример в овладяването на коронавируса.

"Най-големият град в Турция, Истанбул, приема болшинството случаи на инфектирани с COVID-19 в страната. Той привлече вниманието на света със своите интензивни отделения и капацитета на легловата база, добре оборудваните болници и опитните здравни работници", пише в. "Хюриет".

Изданието цитира здравния директор на Истанбулската провиция д-р Кемал Мемишоглу, според когото епидемията е била тест за здравните системи във всяка държава.

“Издържаме този тест успешно (...) Целият свят завиждайки гледа успеха на Турция", казва Мемишоглу.

"Когато пандемията потвърди колко силна е нашата здравна система, самочувствието ни се повиши. Турция има ярко бъдеще в това отношение", добавя здравният директор.

Очаква се до 45 дни в Истанбул да заработят две нови болници с по 1000 легла, а след 1 юни някои лечебни заведения да преминат към нормален режим на работа. Въпреки това остават в сила препоръките хората да спазват физическа дистанция и изолация, тъй като епидемията не е отминала.

Към момента в Турция работят 1200 екипа за проследяване и карантиниране на контактни лица, посочва д-р Мемишоглу. "Дори САЩ, които в момента са най-напреднали технически в света, се опитват да се учат от нас. Горди сме от това", добавя той и подчертава, че медицинската помощ и лекарствата при COVID-19 в Турция са безплатни.

Здравеопазването ще спаси туризма?

На този успех Турция ще разчита и при спасяването на туристическия сезон, става ясно от съобщения на нейното министерство на туризма.

Днес министерството ще изпрати писма до 70 страни и започва интензивни преговори по телефона за подновяване на полети и туристически пътувания. Писмото съдържа детайли за новия процес по сертифициране на обекти, отговарящи на новите хигиенни изисквания. "Описани са и подробности за здравната система в Турция, която ни дава приоритет като страна с история на успеха", казва министърът на туризма Мехмет Нури Ерсой. Информацията е илюстрирана с таблици с данни за обществените и частни болници, брой интензивни отделения и легла, апарати за обдишване, линейки, медицински хеликоптери и самолети и др.

На традиционните "входове" за туристи ще име тест-центрове за COVID-19. Такива ще бъдат разположени на летищата в Истанбул, Сабиха Гьокчен, Измир, Бодрум, Анталия и Газипаша, както и по границите.

Всички пристигащи ще бъдат изследвани за коронавируса от юни.

Турското правителство започва да сертицифира мерките срещу заразата на летища, превозни средства, туристически обекти, ресторанти, музеи. На изпълнилите хигиенните изисквания ще бъдат издавани сертификати. Те не са задължителни, но са препоръчителни и са ориентир за посетителите, които могат да ги проверят чрез QR код.

Първоначално страната ще възроди местния туризъм и малките бутикови хотели, а след това и големите.

Министър Ерсой отрече информацията, че хотелите вече няма да предлагат шведски маси. Такива ще има, но храната ще се сервира от сервитьори.

Не трябва да таим големи надежди. Ако отворим 50-60% от туристическите обекти и места за настаняване, това ще е успех по време на транзитния период, добавя министърът.

След като през 2019 г. страната привлече рекордните 51,9 милиона туристи, планът преди пандемията бе тази година те да станат 60 милиона. Приходите от сектора през 2019 г. са $34.5 милиарда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

3

Hissarion

12.05 2020 в 08:14

Въобще Ердоган и Боко ще си поделят Нобеловата награда тая година.

5784

2

Бабатунде

11.05 2020 в 16:22

Доста познати думи .. май една тиква скоро ги повтаряе същите ?

4006

1

Kongoto

11.05 2020 в 15:08

В такива моменти няма място за хвалби, че сме по-добри...