Турция ще преразгледа сътрудничеството си с ЕС след позицията за операцията в Сирия

OFFNews 14 октомври 2019 в 21:32 3410 0

МВнР - Анкара

Снимка АА

Анкара сериозно ще преразгледа сътрудничеството си с Европейския съюз по някои въпроси заради пристрастното му и противоправно отношение към военната операция на Турция в североизточната част на Сирия, предаде Анадолската агенция, като се позова на турското външно министерство.

В изявление, публикувано в сайта на дипломатическото ведомство, се посочва, че ЕС няма право да поучава Анкара по въпросите за борбата с ДАЕШ /Ислямска държава/. „Неприемливо е ЕС да проявява подход, който защитава членовете на терористична групировка“, е подчертано в документа.

Дипломатическото ведомство на Турция подлага на рязка критика ЕС заради „неконструктивната позиция за антитерористичната операция „Извор на мира“ и сондажните работи в региона на Източното Средиземноморие“.

„Решително отхвърляме и осъждаме резолюцията на Съвета по външните работи на ЕС за Сирия и Източното Средиземноморие, както и призивите на тази организация спрямо нашата страна“, пишат от турското външно министерство.

Изявленията на ЕС за незаконността на сондажите и проучванията край Кипър са определени като недопустими от външно-политическото ведомство в Анкара.

По-рано днес външните министри от ЕС на заседанието си в Люксембург осъдиха въоръжената операция на Турция в Североизточна Сирия. В специално изявление те отбелязаха, че операцията дълбоко подрива прогреса, достигнат към момента от международната антитерористична коалиция в борбата й с Ислямска държава и подчертават, че тази групировка продължава да бъде заплаха за европейската и международната сигурност.

Преди дни президентът Ердоган заплаши ЕС, че ако операцията в Сирия се определя като инвазия, може да отвори границите и 3, 6 милиона бежанци да залеят Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews