Турция ще прочисти от терористи цялата си граница със Сирия, каза Ердоган

OFFNews 28 януари 2018 в 18:14 5938 2

Турция ще прочисти от терористи цялата си граница със Сирия, каза Ердоган

Турция ще прочисти от терористи цялата си граница със Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, давайки знак, че продължаващата от девет дни турска офанзива срещу сирийския район Африн може да се разшири, съобщава БТА като се позовава на Ройтерс.

Ердоган говори на конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието в северния окръг Амасия. Той каза, че Турция ще гарантира безопасно завръщане на сирийските бежанци в домовете им, след като границата бъде прочистена.

Турски бойни самолети и танкове бомбардираха стратегически хълм в предградията на сирийския град Африн днес в рамките на операцията "Маслинова клонка". Подкрепени от Анкара сирийски бунтовници влязоха в тежки сражения с кюрдските милиции. 

Кадри, излъчени по ТРТ, показаха експлозии и дим, издигащ се над планината Бурсая край Африн, която според телевизията е от "стратегическо значение".

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) потвърди интензивни въздушни удари и обстрел на Африн днес.

Сирийското правителство съобщи, че турският обстрел на държания от кюрдите регион Африн е нанесъл сериозни щети на древния храм Аин Дара - храм от желязна епоха с останки на големи изваяни базалтови блокове. Снимки в интернет, които Ройтерс не можа да потвърди от независим източник, показват кратер от снаряд в обекта.

Изявление на отдела за антики на сирийското правителство, цитирано от сирийските медии, призовава на Турция да бъде оказан международен натиск, за да бъде предотвратено обстрелването на археологически и културни обекти. СЦНЧП посочи, че Аин Дара е бил изложен на турски обстрел, предизвикал сериозни щети, но не и жертви.

447 души са били убити от нахлуването на Турция в Северна Сирия в рамките на военната операция "Маслинова клонка". Информацията съобщава вестник "Дейли салах", като цитира турската армия, която нарича убитите "терористи".

Армията твърди, че убитите са от Кюрдската работническа партия (ПКК), Партията на демократичния съюз (ПДС), Силите за защита на народа (СЗН) и ДАЕШ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

29.01 2018 в 09:32

Нарича се когнитивен дисонанс. Не може хем НАТО да са добрите, хем натовска държава да избива цивилни и да разрушава исторически ценности. Затова и турците са го кръстили маслинова клонка и наричат убитите терористи. Ако наречеш клането прочистване, минава между другото и се приема по-леко от обществеността.

16193

1

SC

28.01 2018 в 20:16

Когато кюрдите се биха срещу „Ислямска държава“ медиите възхваляваха героизма им. Сега, когато Смеагол ги избива, всички културно мълчат. Що?