Турция удари щаб на кюрдските сили в Сирия

OFFNews 08 октомври 2019 в 10:05 4322 0

Турция е нанесла въздушни удари срещу щаб на кюрдски отряди в североизточната сирийска провинция Ал Хасеке в околностите на град Ал Маликия. 

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че американските войници в района на предстоящата офанзива вече са се изтеглили. Кюрдските отряди казаха, че американците не са спазили договорката си с тях, постигната докато бяха съюзници в Сирия.

Няма данни за жертви. Държавната сирийска телевизия съобщи, че турски самолети са ударили позиции на кюрдските милиции край село в покрайнините на Ал Маликия.

Турската артилерия е обстрелвала снощи позиции на кюрдски формирования, влизащи в състава на Сирийските демократични сили (СДС) в северната част на провинция Ракка, информира сирийското радио Шам-ФМ.Обстрелвани са били кюрдски позиции на изток от град Тал Абяд. Засега няма информация за жертви и ранени кюрдски бойци, посочва радиото. По данни на телевизия Ал Хадас авиоудари са били нанесени и по гранична местност между Сирия и Ирак, при които са били разрушени два моста.

Въпреки заплахата на американския президент Доналд Тръмп, че ще разруши икономиката на Турция, ако Анкара предприеме действия в Сирия, турската армия продължава да прехвърля бойна техника и командоси към сирийската граница за евентуална сухопътна задгранична операция, предаде БТА. 

Конвой от около 100 бронирани коли са били прехвърлени към граничните поделения в района на Хатай. Командоси от специалните части също са били разположени по границата. Турската армия е в готовност и очаква заповед за предприемане на операция в Сирия на изток срещу кюрдските терористи, съобщават турските медии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови