Турция забрани да се излиза от домовете през почивните дни

OFFNews 05 юни 2020 в 08:21 4376 0

Нова забрана за излизане от домовете за събота и неделя обяви изненадващо турското вътрешно министерство. Тя ще важи за 15 области на страната, включително и в трите най-големи града - Истанбул, Анкара и Измир. Забраната влиза в сила в полунощ в петък срещу събота и ще трае до полунощ в неделя срещу понеделник, съобщи БНР.

Магазините за хранителни стоки, за плодове и зеленчуци, бакалиите и месарниците ще могат да работят до 23 часа днес, както и между 10 и 17 часа в събота. Ресторантите и пекарните ще предлагат доставки на храна по домовете.

На пресконференция в сряда здравният министър Фахреттин Коджа заяви, че научният съвет към здравното министерство не е предложил ново въвеждане на забраната за излизане на улицата.

Първата забрана за напускане на домовете през почивните дни, с цел да се ограничи разпространението на коронавируса, беше издадена часове преди уикенда на 11-12 април и предизвика струпване на големи групи хора, които се запасяваха с продукти в последния момент.

Забраната първоначално беше въведена във всички 30 големи общини в Турция с население над 750 000 души, както и в град Зонгулдак, където заради въгледобивните мини и ТЕЦ-овете броят на белодробни заболявания е висок, но забраната постепенно отпадна за някои области.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови