Турция започна депортирането на ислямски терористи в родните им страни

OFFNews 11 ноември 2019 в 19:36 2783 0

ИДИЛ

Снимка independent.co.uk

От днес Турция започна да връща заловените заловените в Сирия и Ирак терористи в страните им по произход, предаде Анадолската агенция.

Прессекретарят на министерството на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ съобщи, че в рамките на денонощие от страната ще бъдат депортирани трима наемници от Ислямска държава.

Приключили са юридическите процедури по изпращането на терорист, роден в САЩ и той вече е отпътувал.

Освен това, Анкара подготвя документите за депортирането на един джихадист в Германия и на друг в Дания.

На 14 ноември Турция ще върне на Германия още 7 терористи, които са затворени в специализирани центрове в страната.

Говорителят на германското външно министерство Кристофер Бюргер потвърди намерението на Анкара да депортира 10 граждани. „Сред тях трима са мъже, 5 са жени и 2 деца, днес е върнат един човек, 7 се очакват на 14 ноември и на 15-и още двама. Всички са германски граждани, но не може да се каже дали те са действително свързани с Ислямска държава. Има още две жени, които са останали в Сирия“, посочи той.

Бюргер подчерта, че депортираният днес германски гражданин няма връзка с ислямските терористи.

Френската министърка на отбраната Флоранс Парли заяви по радио France Inter, че няма никаква информация за депортирането на ислямските терористи от Турция. Тя посочи, че в разговорите и при сключването на споразумението с Анкара по въпросната процедура е подчертала, че страната й не желае да приема терористите.

Френските медии обаче съобщиха, че Турция ще върне на Париж 11 ислямски бойци.

„Този въпрос попада под юрисдикцията на държавите членки на ЕС. Всяка страна има различно законодателство за справяне с него, а на равнище ЕС нямаме нито властта, нито желанието да се справим с него“, е заявила Федерика Могерини, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, цитирана от Анадолската агенция.

През последните седмици турският президент Реджеп Ердоган многократно отправяше предупреждения към Европа, че няма да държи ислямските терористи в собствените си затвори, а ще ги връща в страните им по произход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови