Twitter се усъмни в достоверността на публикация от Тръмп

В отговор президентът, който постоянно нарича критикуващите го медии ''фалшиви новини'', се оплака от потисничество над свободата на словото

OFFNews 27 май 2020 в 10:42 3177 0

За първи път публикация на американският президент Доналд Тръмп беше маркирана от Twitter с отметка за проверка за достоверност на фактите, предаде Би Би Си.  Постът на Тръмп гласеше: "НЯМА НАЧИН (НУЛА!) бюлетините, изпратени по пощата, да бъдат нещо друго освен значително фалшифицирани".

Twitter постави предупредителна отметка под поста и последващ "tweet" в светлината на новата си политика към информация в платформата, която може да е подвеждаща. От своя страна Тръмп отговори с нов пост, в който казва, че платформата "изцяло потиска свободата на словото".

Известието на Twitter е син удивителен знак, поставен под публикацията, който подканя читателите "да проверят фактите". Отметката ги пренасочва към страница, в която твърденията на Тръмп за гласуването по пощата са отбелязани като "неоснователни". Следва графа със заглавие "Какво трябва да знаете". Там Twitter коригира неверните твърдения на американския президент, като цитира новини от CNN, Washington Post и други медии. 

Президентът на САЩ разкритикува практиката за гласуване по пощата, а повод за това му даде намерението на губернатора на Калифорния Гавин Нюзъм на предстоящите общи избори през ноември да изпрати бюлетини на всички избиратели в щата по пощата. Според Тръмп гласуването по пощата не е прозрачно и бюлетините могат да се фалшифицират. Републиканската партия дори заведе дело, оспорвайки този подход на гласуване.

По-рано този месец от социалната мрежа бяха обещали да увеличат предупредителните отметки под фалшиви или подвеждащи публикации на сайта им. Тези мерки се бавеха спрямо американския президент и все пак бяха приложени. Разгневен, Тръмп обвини Twitter в намеса в президентските избори, насрочени за 3 ноември. 

Тръмп каза, че социалната мрежа "изцяло ограничава свободата на словото и аз като президент няма да допусна това". 

Ръководителят на изборната му кампания Брат Парскейл също разкритикува Twitter. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови