Убитият саудитски журналист може би е заснел собствената си смърт с часовника си

OFFNews 13 октомври 2018 в 12:41 14705 2

Снимка CNN

Турското разследване на изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги е открило записи, направени с неговия часовник "Епъл", които показват, че той е бил измъчван и убит, пише днес турски вестник, цитиран от CNN и БТА.

Информацията в проправителственото издание "Дейли сабах", която предстои да бъде проверена, бе публикувана, след като делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция за съвместно разследване на изчезването на журналиста, посочва агенцията.

"Моментите, в които Хашоги е разпитван, измъчван и убит, са били записани в паметта на часовника "Епъл", пише вестникът и посочва, че часовникът е бил синхронизиран с неговия айфон, който е останал у годеницата му след влизането на Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Двама високопоставени турски представители заявиха по-рано пред Ройтерс, че журналистът е носел черен часовник "Епъл", когато е влязъл в консулството, и че той е бил свързан с мобилния му телефон, останал отвън.

Ройтерс посочва, че все още не е ясно дали данните от часовника на Хашоги може да са се прехвърлили на телефона му навън или как следователите биха могли да извлекат данните без да разполагат с часовника.

"Сабах" се позовава на "достоверни източници от специален разузнавателен отдел", според които Хашоги е включил телефона си на запис преди да влезе в консулството. Вестникът твърди, че агенти на саудитското разузнаване са осъзнали след смъртта на журналиста, че телефонът записва и са използвали пръстовия му отпечатък, за да го отключат, като са изтрили някои данни, но не всички. Записите след това са били открити на неговия телефон, твърдят източниците на "Сабах".

В четвъртък Турция съобщи, че се е договорила със Саудитска Арабия да сформират съвместна работна група, по инициатива на Рияд, за разследване на случая. Същия ден високопоставен член на саудитската кралска династия, принц Халед ал Файсал, е посетил Турция за разговори.

Джамал Хашоги е влязъл в саудитското консулство на 2 октомври, за да получи документи за предстоящата му женитба. Саудитски представители твърдят, че скоро след това той е напуснал сградата, но турски официални лица и неговата годеница, която е чакала отвън, казват, че той така и не е излязъл.

Турски източници заявиха пред Ройтерс, че според първоначалните оценки на полицията Хашоги, който е отявлен критик на саудитското правителство, е бил убит в консулството. Рияд отхвърли тези твърдения.

Саудитският министър на вътрешните работи принц Абдул Азиз бин Сауд определи медийните съобщения за убийство на журналиста като "лъжи" и "безпочвени обвинения" срещу саудитското правителство, което по думите му "спазва международното право и конвенции".

Саудитската делегация, която пристигна в Турция в четвъртък, има срещи с турския прокурор, разследващ случая, както и с представители министерството на правосъдието, на вътрешните работи, на полицията и на разузнавателната служба.
Във вторник турското външно министерство съобщи, че саудитското консулство в Истанбул ще бъде претърсено в рамките на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

13.10 2018 в 18:24

Ще има да чакате санкции....Саудитска арабия са любимата маша на американците в арабския свят. Американските бази там са най-малкото доказателство. За подобно убийство в друго посолство , можеше и демократични въздушни удари да има, но тук ще има само гузно мълчание или най-много някаква мъглява декларация с "осъждане" на злодеянието.

12703

1

speedyyu

13.10 2018 в 15:25

Нека Тръмп, Мей и сие,незабавно да обявят санкции!