Учени откриха още един предисторически паметник до Стоунхендж

OFFNews 22 юни 2020 в 22:32 3213 0

Снимка AP/БTA

Обявяването на откритието съвпадна с отбелязването на лятното равноденствие на Стоунхендж

Екип археолози са открили още един предисторически паметник в близост до Стоунхендж, съобщи The Times.

Находката представлява повече от 20 шахти, с ширина около 10 метра и дълбочина пет метра. Те образуват кръг с диаметър около два километра в близост до неолитното селище Дарингтън Уолс, което се намира на три километра от Стоунхендж.

Анализ на скалите, взети в дупките, предполага, че те са били изкопани преди повече от 4500 години, около времето на изграждането на Дарингтън Уолс.

„Интердисциплинарните изследвания на обекта предполагат, че хората в миналото са имали по-сложна социална структура, отколкото можехме да си представим. Те очевидно са били в много по-голямо съзвучие с природните явления, отколкото ние сега“, обясни д-р Ричард Бейтс от Школата за изучение на Земята и околната среда на университета Сейнт Андрюс.

Археолозите смятат, че шахтите биха могли да ограничат свещена територия, тъй като периодът на неолита във Великобритания е бил свързан с първите фермери и ритуалните структури, включително камъните в Стоунхендж.

Откритите дупки са най-голямата находка от епохата на неолита във Великобритания. Тя също така дава основания да се предполага, че в древните времена жителите на Британските острови са използвали система за планиране, която им е помагала точно да разпределят обекти дори на големи разстояния един от друг.

Изследването е проведено от специалисти от университетите в Глазгоу, Бирмингам, Сейнт Андрюс и Ковънтри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови