Удар от мълния и тежко кацане е причината за самолетната катастрофа на Шереметиево

OFFNews 14 юни 2019 в 16:30 7954 0

Снимка Reuters

Удар на мълния и последвало тежко кацане е причината за самолетната катастрофа на летище Шереметиево в Москва. Това сочи предварителният доклад за причините за трагедията, цитиран от руската служба на Би Би Си. 

Катастрофата на самолета "Суперджет" на авиокомпанията "Аерофлот" стана на московското летище Шереметиево на 5 май. Самолетът, изпълняващ полет Москва - Мурманск, се върна извънредно на летището. След трудно кацане самолетът се запали, в резултат на което загинаха 41 души от общо 78 на борда. 

В доклада се посочва, че по самолета се наблюдават щети, характерни за следи от удар на мълния. След удара от мълния автопилотът е спрял да работи и самолетът е преминал на ръчно управление.  

От доклада обаче става ясно, че пилотът не е отчел това като като проблемна ситуация. Той е обявил на старшия стюард, че самолетът се връща, но подчертал, че ситуацията не е извънредна. На въпрос на диспечера дали има нужда от някаква помощ екипажът е отговорил: "Не, засега всичко е нормално".

Според отчета преди аварията самолетът е направил три докосвания до земята, преди да кацне. Експертите подчертават, че това дава знак, че стойката на шасито е била частично разрушена в този момент. Това е довело до последващо разрушаване на конструкцията на самолета, разлив на гориво и пожар. 

В документа се отбелязва още, че при предишния полет на самолета "Суперджет" екипажът не е отбелязал да е имало проблеми при работата на машината. 

Пилотът на самолета Денис Евдокимов обяви още в деня на катастрофата, че загубата на радиовръзка и отказът на електрониката е било предшествано от удар на мълния. Той допълни, че причината за пожара може да е станало тежкото приземяване, като самолетът е имал по-голяма маса заради пълните резервоари с гориво. 

Евдокимов не е успял да обясни защо при кацането самолетът няколко пъти се е ударил в земята. По думите му машината се е движела с достатъчна скорост и кацането е станало съгласно утвърдената процедура. 

След катастрофата руският следствен комитет съобщи, че разглежда няколко основни версии за случилото се, сред които бяха човешка грешка, неизправност на самолета и неблагоприятни метеорологични условия. В медийни публикации като възможна причина за катастрофата се споменаваше и дефект на самолетите Sukhoi Superjet 100.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови