Уикилийкс: САЩ са шпионирали Меркел от години

OFFNews 09 юли 2015 в 08:50 4579 12

Ангела Меркел

Снимка EPA

Ангела Меркел

Американската Агенция за национална сигурност е подслушвала телефонни разговори на германския канцлер Ангела Меркел с нейни най-близки съветници в продължение на години. Тя е шпионирала и служители на предшественици на Меркел, по информация, изтекла чрез Уикилийкс, пише Reuters.

Докладът показва, че шпионирането на Меркел и нейните служители е продължил много по-дълго, отколкото се смяташе първоначално. Уикилийкс твърди, че Агенцията е проследявала 125 телефонни номера на висши германски държавници.

Новите разкрития носят риск от увеличаване на напрежението между Германия и САЩ месец след като американският президент Барак Обама заяви, че с Германия са "неразделни съюзници".

Уикилийкс публикува прихванати разговори, телефонни номера на канцлера, на нейни помощници, в офиса и дори на факс апарата й.

Според данните на Уикилийкс са били шпионирани и служители на бившия канцлер Герхард Шрьодер (1998-2002 г.), както и неговият предшественик Хелмут Кол.

Все още няма коментар от правителството на Германия.

Публикуваният доклад дава информация за детайли от разговори от 2009 г. на Меркел относно финансовата криза, разговори с коронования принц на Обединените арабски емирства за Иран, както и разговори от 2011 г. за финансовата криза в еврозоната.

Новият скандал излиза на фона на разкритията на Уикилийкс, че САЩ са подслушвали последните трима президенти на Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!