Украинската армия реформира войнишката кухня - вкарва в менюто веган, халал и кашер

OFFNews 26 януари 2023 в 09:41 3352 5

Снимка

През есента военнослужещи пуснаха петиция за храненето в армията и събраха достатъчните 25 хиляди подписа за да бъде задействана законодателна процедура.

Министерството на отбраната на Украйна започва хранителна реформа във въоръжените сили с въвеждане на "гъвкава, но унифицирана система от менюта", за да се избегнат злоупотреби на място, обяви министърът на отбраната Олексий Резников, цитиран от портала The Vilage. Основата на формирането няма да бъде цената на отделните продукти и калориите, а единиците обем и калории, така, както е в НАТО, отбелязва Резников.

Въпреки че Украйна е в състояние на война, в която се очаква основните усилия да бъдат съсредоточени върху чисто бойните и логистични действия, новата система трябва да бъде внедрена до 4-5 месеца. Министерството на отбраната планира да пусне още веган, халал, кашер и постно меню по християнска традиция.

Към днешен ден подборът на храна става по каталожна система с 409 артикула, от които ръководителите на продоволственото снабдяване на отделните воински части формират дажбите, така че да ги направят с енергийна стойност 3500 калории на де. За 2023 г. Министерството на отбраната сключи договори с осем доставчика на продукция, но в Украйна избухна скандал с обвинения в корупция, след като се оказа, че част от продуктите са договорени на цени от 2 до 4 пъти по високи от цените на дребно в супермаркетите в Киев.

Резников подкрепи предложението част от поръчките за отбрана да станат открити. „Заедно с комисиите ще намерим формат, който ще гарантира сигурността на доставчиците и ще запази чувствителна информация, засягаща въоръжените сили “, заяви военният министър.

В края на януари 2023 г. журналисти обвиниха Министерството на отбраната в надуване на цените на продуктите за военни части. От Министерството на отбраната отговориха, че това е умишлена манипулация инициираха проверка на Службата за безопасност на Украйна.

През октомври 2022 г. президентът Володимир Зеленски възложи на министър-председателя да разработи въпроса за въвеждането на вегетариански сухи дажби за въоръжените сили, след като малко по-рано военнослужещи пуснаха петиция, процедура, предвидена в украинското законодателство като законодателна инициатива на гражданите. Петицията събра повече от 25 хиляди подписа, а авторът й се позовава на хранителните стандарти в армиите на страните от НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

26.01 2023 в 12:03

Чмбоките нали ги караха сами да си купуват храна. Те това е реформа :D

2051

4

Propaganda

26.01 2023 в 11:42

Проблема в армията на раССките джихади е решен радикално - просто няма храна.

22547

2

dolivo

26.01 2023 в 10:34

за руснака, овча лой ако има за филиите, пак добре. инак консервичките сельодка и водката са лукс.

сами си купуваха новобранците, инак глад или гадост.

345

1

Джендо Джедев

26.01 2023 в 10:13

А орките ядат... един дебел.