Украинският президент кани Путин на среща на върха през Фейсбук

OFFNews
08 юли 2019 в 17:48 | 1922 |0
Володимир Зеленски, Украйна
Володимир Зеленски, Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи покана към руския лидер Путин да се включи в преговорите в Минск и го направи с видеообръщение, публикувано в страницата му във Фейсбук.

Преговорите ще бъдат във формата Украйна-Русия-САЩ-Великобритания-Германия-Франция. Сред заявените от украинския държавен глава теми са принадлежността на Крим и конфликтът в източната част на страната.

„А сега аз искам да се обърна към президента на Руската федерация Владимир Путин. Трябва да поговорим? Трябва. Давайте да обсъдим чий е Крим и кой липсва в Донбас? Предлагам следната компания за разговора: аз, вие, президентът на САЩ Доналд Тръмп, премиерът на Великобритания Тереза Мей, канцлерът на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон. Мястото – мисля, че Александър Лукашенко с удоволствие ще ни приеме в Минск. Ние не променяме и не се отказваме от никакви дипломатически формати, ние предлагаме да поговорим“, казва Зеленски във видеото от страницата си в социалната мрежа.

В Кремъл обещават да проучат предложението на Зеленски. „Това е нова инициатива. Безспорно, тя ще бъде разгледана. Но аз още не мога да говоря за някаква реакция“, е заявил прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от агенциите.

По-рано общението между двамата президенти се ограничаваше до задочни диалози, в частност за ситуацията около издаването на руските паспорти за жителите на Донбас. Владимир Путин твърдеше, че е готов на диалог с Киев, ако Зеленски изпълни предизборните си обещания. Според руския лидер отношенията „между двата братски народа неизбежно ще бъдат възстановени, ако новото ръководство на страната не се прикрива зад русофобски идеи“.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !