Украйна: Зеленски не прие оставката на премиера, даде му шанс да не клати държавата

OFFNews 17 януари 2020 в 21:32 2330 0

Зеленски - Гончарук

Снимка 24tv.ua

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Алексей Гончарук по повод оставката му, внесена след скандала със записа, в който има разсъждения за „примитивните представи на президента за икономиката“, предаде Би Би Си.

А гласът от записа много прилича на този на премиера, пожелал доброволно да напусне поста си.

„Вие знаете моето лично отношение към вас и към вашето младо правителство. Аз помислих и, струва ми се, че така ще бъде правилно – аз реших да ви дам шанс, на вас и на вашето правителство, ако вие решите някои моменти, които днес са много важни и много вълнуват нашето общество“, заяви президентът на Украйна по време на срещата си, цитиран от пресслужбата си.

В съобщението се посочва, че президентът е поставил пред кабинета редица неотложни задачи. „Сега не е моментът да са се клати държавата икономически и политически“, казва Зеленски.

По-рано днес Гончарук заяви, че е написал заявлението си за оставката и го е предал на държавния глава, за да го внесе той в парламента. Според чл.115 от украинската конституция премиерът е длъжен да подаде заявление за оставката си право на председателя на парламента. Напускането на министър-председателя повлича и целия кабинет. В такъв случай парламентът сформира новия състав на правителството. Но пък Гончарук връчи заявлението си лично на президента.

И обяви това на страницата си във Фейсбук така: „Аз поех длъжността с цел да изпълнявам програмата на президента. За мен той е образец на откритост и порядъчност. Но за да премахна всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, аз написах заявлението си за оставката и го предадох на държавния глава, който има правото да го внесе в парламента“.

Преди това Украйна бе разтърсена от публикувани записи, в които гласове, сходни с тези на премиера, зам.-шефа на националната банка и финансовия министър, обсъждат икономическата политика на страната и критикуват експертизата на Зеленски. Те казват, че той има „примитивно, в смисъл нищожно и просто, разбиране на икономическите процеси“. Човекът, разкрит като премиера Гончарук, признава, че счита себе си за „пълен профан в икономиката“.

Записите бяха публикувани в сряда вечерта в създадения тогава YouTube-канал „Как да излъжем президента“. Предполага се, че те са направени по време на неформално съвещание на премиера, министрите и представителя на националната банка. Твърди се, че всъщност записите са от 16 декември м.г.

На свой ред Зеленски възложи на службите в рамките на две седмици да разкрие участниците във въпросната среща и да установят кой е записвал и публикувал. Бързо след това Службата за сигурност съобщи, че е започнала разследване на фактите за подслушването на закритото съвещание в кабинета на Гончарук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови