Украйна гласува за президент

OFFNews 31 март 2019 в 06:00 1269 0

Снимка Слово і діло

Украинците гласуват днес за президент. 

Кандидатите за поста са общо 39. Изходът на вота се оказва труден за прогнозиране, тъй като разликата между основните претенденти е малка. Очакванията са, че почти сигурно ще се стигне до гласуване на втори тур. 

Според социолозите с най-голям шанс за победа е комикът Владимир Зеленский, който се очаква да получи около 25% от гласовете. 

Анализаторите посочват, че за него ще гласуват основно млади хора. Не е изключено при него да отиде и протестния вот, тъй като той не е политическа фигура. Много от политолозите обаче все пак допускат, че е възможно гласоподавателите да са изразили подкрепа за Зеленский, но в крайна сметка да променят решението си и да гласуват за някой от другите кандидати. 

Ако Зеленский все пак спечели първия тур на изборите, на балотажа той вероятно ще се изправи срещу настоящия президент Петро Порошенко или бившата премиерка Юлия Тимошенко. Според допитванията разликата в подкрепата за двамата е в рамките на статистическата грешка.

Официалните данни от гласуването трябва да бъдат обявени до 10 април. Ако се стигне до втори тур пък, той ще се проведе на 21 април. 

Резултатите от втория тур ще бъдат обявени официално до 1 май. Новият президент ще встъпи в длъжност до 3 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!