Украйна и Русия договориха прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 г.

OFFNews 10 декември 2019 в 09:04 2066 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Украйна и Русия се споразумяха да приложат "пълно и всеобхватно" прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 година след среща между президентите на двете страни Володимир Зеленски и Владимир Путин, предадоха световните агенции. Срещата в "Нормандски формат" (Украйна, Русия, Франция и Германия) бе проведена снощи в Париж.

След пет години и половина военни действия от анексирането на Крим от Русия (извършено през март 2014 г.), отнели живота на 13 хил. души, двамата лидери се срещнаха очи в очи с посредничеството на Франция и Германия.

В писмено споразумение страните са договорили освобождаването и размяната на всички затворници, задържани в рамките на конфликта, до края на 2019 г. Постигнато е съгласие е и за изтеглянето на военните части от три допълнителни зони в Украйна до края март 2020 г., кои са те не се съобщава.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще получи пълен достъп до зоната на конфликта в източните украински области Донецк и Луганск.

След четири месеца ще се проведат нови разговори, за да се направи равносметка на прогреса по договореното прекратяване на огъня.

На пресконференция след разговорите в Елисейския дворец руският президент Владимир Путин изрази задоволството си от преговорите, които нарече "важна стъпка" към деескалация на конфликта.

Президентът Зеленски заяви, че въпросът за износ на руски газ чрез тръби през Украйна е бил "отблокиран" след разговор за тарифите за транзита. Той допълни, че се работи по споразумение.

Но продължава да има несъгласие между Русия и Украйна по въпроси, като изтеглянето на подкрепяните от Русия войски и изборите в Украйна в контролираните от сепаратистите  райони. Путин, също така, призова специалният статут на Донбас да бъде вписан в конституцията на Украйна. В същото време, Зеленски заяви пред журналистите, че Украйна няма да направи никакви териториални отстъпки в замяна на мир. "Украйна е една", подчерта той.

"Видяхме различия днес", заяви френският президент Еманюел Макрон, който бе домакин на преговорите, заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел. "Не открихме чудотворно решение, но имаме напредък", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови