Украйна купи сателит вместо Байрактари

Със събранието от фондация "Серхий Притула" 600 млн. гривни бе закупен финландски сателит за наблюдение на Земята

OFFNews 18 август 2022 в 15:49 14255 4

наблюдение

Снимка facebook.com/iceye

Сателитът

Фондация "Серхий Притула" намери решение за рационално изразходване на средствата от кампанията "Народний байрактар" - с 600-те милиона гривни, които украинците събраха за покупката на три безпилотника "Байрактар" е купен финландски сателит за дистанционно наблюдение на Земята на компанията ICEYE.

Това е станало след консултации с украинското министерство на отбраната, съобщи УНИАН.

Известният украински водещ, шоумен и доброволец Серхий Притула разказа за това в свое видеообръщение.

Според него армията вече ще получава висококачествени сателитни изображения възможно най-бързо, което ще помогне при планирането на операциите.

"Украинци, вие сте Космосът. Купихме сателит. Това не е само един сателит. Той ни дава достъп до база данни със сателитни изображения на ICEYE и този достъп е закупен за повече от година. Сега армията ни ще получава висококачествени сателитни изображения възможно най-бързо, което ще ни помогне в оперативното планиране", подчертава Притула.

По думите му ICEYE разполага с най-модерната технология за радарни сателитни изображения. Този договор е сериозна стъпка към задоволяване на критичните нужди на украинското правителство от данни за наблюдение и значителна помощ за украинските въоръжени сили, допълва Притула.

Фондацията ще обяви техническите спецификации по-късно.

ICEYE разполага с най-голямото в света "съзвездие" от SAR сателити и предоставя надеждни и доказани решения за наблюдение на Земята. За разлика от традиционните малките радарни спътници на ICEYE могат да създават много точни изображения на части от Земята през деня и нощта и през облаците, се казва още в съобщението на фондация "Притула".

Ръководителят й благодари на министъра на отбраната Алексей Резников за оказаното доверие.

"Справихме се със задачите, които ни поставихте, и очакваме нови. Можете спокойно да докладвате на върховния главнокомандващ, че сателитът е наш", казва Притула.

Покупката беше потвърдена и от продавача. От ICEYE обаче пишат, че съгласно споразумението те ще прехвърлят "всички възможности на един от своите сателити, който вече е в орбита, за използване от украинското правителство над региона". Сателитът ще се управлява от компанията.

Компанията ще предоставя достъп до базата данни със сателитни изображения от цялото си "съзвездие" от сателити "за повече от година". Разделителната способност на изображенията е до 1 метър.

През юни украинският шоумен Серхий Притула стартира инициативата "Народний байрактар". Само за три дни украинците дариха 600 млн. гривни. Турският производител на бойните дронове "Байкар" отново обещава да дари три дрона безплатно.

Изпълнението на проекта е станало възможно благодарение на помощта на украинско-американския бизнесмен Макс Поляков, който успял да направи всичко "тихо, бързо и компетентно", отбелязва УНИАН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови