Украйна официално във военно положение

OFFNews 28 ноември 2018 в 10:19 3816 0

Пробитият от оръжие корпус на украински кораб

Тази сутрин влезе в сила въведеното от Украйна 30-дневно военно положение в граничещите с Русия райони.

Напрежението между Украйна и Русия възникна, след като Русия блокира преминаването през Керченския проток на границата между Азов и Черно море за цивилни кораби. Три украински военни кораба - "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", се опитаха да влязат от Черно море в Керченския проток, отделящ Крим от Русия. Руски кораби откриха огън по украинските, при което са пострадали шестима, а след това украинските плавателни съдове бяха задържани.

От днес се очаква засилен контрол по всички гранични пунктове на Украйна. Българското посолство в Киев разкри гореща телефонна линия, на която сънародниците ни могат да получат повече информация. 

Днес съдът в Симферопол трябва да бъдат определи мерките за неотклонение на 9 украински военнослужещи, задържани при сблъсъка на Керченския пролив. Те са обвинени в незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация. Вчера съдът остави до 25 януари в предварителния арест 12 украински военни. 

Русия твърди, че украинските кораби са влезли във временно затворената руска акватория и няколко часа са провеждали опасни маневри, като не са реагирали на съпровождащите ги руски катери и кораби, затова е взето решение да се използва оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови