Украйна поема курс към НАТО и ЕС

Вилдан Байрямова 07 февруари 2019 в 15:17 3769 0

Киев - участник в акция

Снимка РИА Новости

Върховната рада на Украйна одобри поправки в конституцията, които потвърждават курса на страната към Европейския съюз и НАТО, съобщава руският „Независимая газета“.

Законопроектът е подкрепен на второ четене от 334 депутати при необходими минимум 300. В преамбюла на конституцията ще бъде заложена формулировка за „европейската идентичност на украинския народ и необратимост на евроатлантическия курс на Украйна“. В чл.102 от основния закон на страната се изменят пълномощията на президента и той става „гарант за реализацията на стратегическия курс на държавата за придобиването на пълноправно членство в Европейския съюз и Организацията на Североатлантическия договор“.

Ще отпадне точката от преходните разпоредби на конституцията, която предвижда предоставяне на украинските военни бази под аренда на чуждестранни формирования. Така се ликвидират правните основания за базиране на Черноморския флот в Крим.

Според документа, парламентът е упълномощен да определя основите на вътрешната и външната политики, стратегическия курс към придобиването на членството в ЕС и НАТО, а правителството ще осигурява реализацията му.
Законопроектът за поправките в конституцията бе предложен от президента Петро Порошенко и на първото четене през ноември м.г. бе подкрепен от 311 депутати при необходими 226. Преди това Конституционният съд на Украйна със свое решение одобри законопроекта и го призна за съответстващ на основния закон на страната. Приетият закон трябва да бъде подписан от Порошенко и той ще влезе в сила ден след публикуването му в официалната преса.

Новината за твърдия евроатлантически курс на Украйна е водеща за руските медии, като очаквано в проправителствените тя внушава и прогнозира провал за Киев. Радио „Спутник“ задава въпроса дали ЕС и НАТО изобщо се нуждаят от Украйна и цитира Порошенко, както и силно скептичен политолог. „Украйна не трябва да спре на половината на пътя си след изборите, реформите и курсът към ЕС и НАТО трябва да продължат. Това е наша принципна позиция“, заяви Порошенко, след като внесе документите си в ЦИК за регистрацията като кандидат за президент. Според него, за 5 години страната е преминала през много изпитания и сега след изборите предстоят още по-големи отговорности.

„Изявлението на Порошенко с нищо не се различава от думите на основните му конкуренти Владимир Зеленски и Юлия Тимошенко, които също декларират курс към влизане в ЕС и НАТО. Истината е, че нито в НАТО, нито в ЕС никой не очаква Украйна. Североатлантическият алианс използва украинската държава като плацдарм за противопоставяне с Русия. И за Украйна не е задължително непременно да влезе в НАТО, за да пуска войските на алианса на своя територия – инструкторите на НАТО отдавна вече работят там. ЕС използва Украйна като суровинен придатък и, разбира се, че там изобщо не я очакват, това е нищожна държава, която ще трябва да се обезпечава и подпомага, а те и без това си имат достатъчно проблеми. Много често украинските политици се опитват да представят изявления на еврочиновници като гаранции за влизането в ЕС. А на практика в ЕС много умело заобикалят украинската тематика – обещават нещо витиевато, но не поставят никакви конкретни срокове“, коментира пред радиото политологът Иван Мезюхо.

Предизборната кампания в Украйна започна на 31 декември м.г., вотът за президент е насрочен за 31 март. На 8 февруари ЦИК ще обяви окончателния брой на кандидатите за държавен глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови