Украйна премахна всички паметници на Ленин

OFFNews 17 август 2017 в 15:20 4857 0

Паметник на Ленин в град Илинец, Украйна

В градовете в Украйна вече няма нито един паметник на Владимир Ленин, съобщи директорът на Украинския институт за национална памет Володимир Вятрович, цитиран от ТАСС и БТА.

В страната са демонтирани 2389 социалистически паметника, сред които 1320 на Ленин.

"По наша информация в градовете вече няма Ленин", посочи Вятрович, като уточни, че става дума за територията под правителствен контрол.

По думите му все още може да има нерегистрирани паметници на Ленин в села и предприятия, които също ще бъдат премахнати, ако бъдат намерени. 

Гипсовите скулптурни изображения на болшевишкия вожд не представляват материална и историческа ценност и затова са били унищожени. Бронзовите бюстове може да бъдат претопени или предадени в музеи, обясни Вятрович.

Очаква се в края на годината да заработи музей на монументалната съветска пропаганда, в който ще бъдат изложени и скулптури на Ленин. 

Украйна прие закон срещу комунистическата пропаганда през 2015 г. След приемането на закона започна премахване на социалистически паметници, а географските обекти, назовани в чест на съветски държавници и партийни дейци, са преименувани. По данни на украинските власти в страната са преименувани 987 населени места.

Преди месец Полша прие закон, който предвижда демонтирането на паметници от съветската епоха. До края на годината ще бъдат премахнати общо около 500 паметника, като над половината са мемориали в чест на Червената армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови