Унгария отново се надигна срещу извънредния труд

OFFNews 05 януари 2019 в 18:48 2397 0

Снимка Twitter

Хиляди унгарци отново протестираха в центъра на Будапеща срещу новия закон, който разрешава на работодателите да възлагат на подчинените си до 400 часа извънреден труд годишно, предаде БТА.

Това е пореден протест за последните седмици. Опозиционни групи организират демонстрациите срещу авторитарното според тях управление на консервативния премиер националист Виктор Орбан.

Днешният протест бе организиран от опозиционни партии, синдикати и граждански сдружения. Той бе насочен главно срещу новият трудов закон, наричан "робовладелски" от критиците му.

Протестиращите преминаха под снега в шествие от историческия Площад на героите до сградата на парламента на брега на Дунава, носейки транспаранти с надписи като "Да изметем режима".

Някои демонстранти носеха табели с призив за национална стачка или постваха такъв призив в социалните медии.

Изменението на Кодекса на труда, което бе прието от парламента миналия месец, е подложено на остри критики и предизвика най-големите улични протести от повече от година. Новият текст може потенциално да прибави по около два допълнителни часа към всеки работен ден, или еквивалента на още един работен ден в седмицата. В същото време заплащането за този труд може да бъде забавена до три години. Законът не е бил обсъден със синдикатите.

В четвъртък управляващата партия Фидес повтори, че протестите са част от кампания за изборите за Европейски парламент през май в помощ на поддръжниците на масовата миграция в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews