Ураганът Мария се засилва, ветровете достигнаха 290 км/ч

OFFNews 19 септември 2017 в 16:30 5151 0

Ураганът Мария продължава да бушува, като ветровете достигаха скорост от 290 км/ч, съобщава Националният център за ураганите на САЩ. 

Преди часове Мария връхлетя карибския остров Доминика с ветрове със скорост 260 км/ч, като остави след себе си опустошения и наводнения. 

Бурята премина и през Мартиника, като остави около 25 000 домакинства без ток, а в две общини е прекъснато водоснабдяването. Пострадали са двама души. Няма данни за загинали. 

Според местните власти обаче ураганът е нанесъл по-малко щети от очакваното. 

Ураганът Мария за кратко бе понижен до четвърта категория при преминаването си покрай френския архипелаг Гваделупа, но вече отново е от максималната пета категория. Очаква се бурята да остане изключително опасна с придвижването си към Пуерто Рико и Вирджинските острови, които Мария се очаква да достигне в сряда. 

Центърът за ураганите прогнозира големи наводнения между 1800 и 2700 л/кв. м. Вече има заповед за евакуация за четири района в Пуерто Рико. 

Британските Вирджински острови, които пострадаха тежко от урагана Ирма миналата седмица, са поставени под вечерен час с наближаването на урагана Мария, който би трябвало да мине близо до бреговете им тази нощ, съобщиха Франс прес и БТА.

Той призова жителите към бдителност и ги посъветва да намерят убежище, въпреки че още не са отстранени последиците от урагана Ирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови