Уволнен по собствено желание: Зам.-министърът на отбраната на Украйна си отива заради корупционния скандал

Министерският съвет освободи четирима зам.-министри и петима военни губернатори на области

OFFNews
24 януари 2023 в 12:47 | 2902 |5
Вячеслав Шаповалов

Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов е пожелал да бъде освободен от поста си на фона на скандал и обвинения в закупуване на храни за украинските въоръжени сили по завишени цени, съобщи агенция УНИАН.

„Министърът на отбраната на Украйна днес подкрепи искането на Вячеслав Шаповалов за освобождаването му от поста заместник-министър на отбраната на Украйна и внесе съответното предложение в Министерския съвет на Украйна“, съобщиха от военното ведомство в Киев.

Шаповалов, който отговаряше за логистиката на въоръжените сили на Украйна, е помолил „да бъде уволнен, за да не представлява заплаха за стабилното снабдяване на въоръжените сили на Украйна в резултат на кампания от обвинения, свързани с закупуване на хранителни услуги."

„Въпреки че изказаните обвинения са необосновани и неоснователни, молбата за освобождаване на Вячеслав Шаповалов е достоен акт в традициите на европейската и демократична политика, демонстрация, че интересите на отбраната са по-високи от всякакви кабинети и кресла“, се казва в съобщението.

В тази връзка Министерството на отбраната смята, че подобна стъпка ще запази доверието на обществото и международните партньори и ще осигури обективност при извършването на допълнителни уточнения и евентуални разследвания.

Както съобщава "Зеркало недели", Министерството на отбраната е подписало споразумение за 13 милиарда гривни с компания с уставен капитал от 1000 гривни. УНИАН твърди, че разследването на хранителната сделка за армията е започнало още преди излизането на журналистическо разследване по случая.

Вчера украинският министър на отбраната Олексий Резников отрече , че доставката на храна за военнослужещите е ставала на завишени цени.

Днес е бил освободен от длъжност и заместник-главният прокурор на страната Олексий Симоненко, който вчера подаде оставка след скандал с 10-месечна почивка в Испания, докъдето стигнал с автомобила на бизнесмен и депутат от Лвов.

"Извинете, но, ако някой от политическата класа на Украйна смята, че докато той се спуска със ски в планината мотивира с това войниците да се надигат от окопите и да се хвърлят в настъпление, това е признак на безумие. В политиката такива няма да има!", заяви по повод случая президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Във вторник по обяд стана известно, че оставката на Шаповалов е била гласувана на днешното заседание на Министерския съвет на Украйна. Заедно с него са уволнени още четирима заместник-министри в различни министерства. С постовете си се разделят заместник-министърът на развитиет на общините и териториите Иван Лукеря, зам-министър в Министерството на развитието на общините и териториите, колегата му в същото министерство зам.-министър Вячеслав Негода (трети зам. в това министерство от събота е в ареста след като беше задържан с подкуп от 400 хиляди долара), както и заместник-министърът на социалната политика Виталий Музиченко. 

Освободеният Иван Лукеря публикува във фейсбук заявлението си за напускане още преди да излезе решението на МС. "Решението го взех в началото на годината, но за съжаление, поради политически и бюрократически обстоятелства юридическото оформяне съвпадна с тази седмица. За съжаление", написа Лукеря и обеща скоро да разкаже за плановете си занапред.

Освен това правителството е одобрило указите на държавния глава Володимир Зеленски за освобождаване на ръководителите на 5 областни военни администрации - Днепропетровската (Валентин Резниченко), Запорожската (Александър Старух), Киевската (Алексей Кулеба), Сумската (Дмитрий Живицки) и Херсонската (Ярослав Янушевич).

Според съобщения в киевските медии това няма да са последните кадрови промени. В списъка за уволнение новинарите поставят министъра на горивата и енергетиката Герман Галушченко, пишат и за възможна оставка на министъра на спорта Вадим Гуцайт и на министъра на стратегическите индустрии Павел Рябикин.

Първият кандидат за уволнение е министърът на горивата и енергетиката Герман Галушченко.

Медиите съобщиха и за възможна оставка на министъра на спорта Вадим Гутцайт, който през ноември оглави Националния олимпийски комитет на Украйна, и на министъра на стратегическите индустрии Павел Рябикин.dolivo

Рейтинг : 21386

25.01 2023 в 08:29 5
+ 0
- 0
В Украйна тече разчистване на повлияни от руски служби администратори

Къде са ги заплашвали тях или семействата агенти, къде са ги подкупвали, всеки който е поддал ще напуска или бива уволнен

Агентурата е много дълбоко вкоренена , знаете и в България какво е
Джендо Джедев

Рейтинг : 725

24.01 2023 в 21:17 4
+ 0
- 0
Веждичка,

Говориш за Митрофанка и шепичката рашистки тролчета тук, нали? 1:1 е! :D
Джендо Джедев

Рейтинг : 725

24.01 2023 в 21:16 3
+ 0
- 0
За разлика от несменяемите велможи в Рашка, в нормалните страни по света има движение във властта. Затова и Рашка е кочина, а нормалните страни са нормални. ;)
belovejdov

Рейтинг : -2100

24.01 2023 в 14:34 2
+ 0
- 3
За един ден - четири статии "damage control". Как ясно се забелязват спуснатите инструкции, сред една групичка кафяви "медии".
Малки мишчици, подскачат при всяко щракване на пръсти.

евроатлантик

Рейтинг : -8847

24.01 2023 в 13:46 1

Този коментар е скрит заради отрицателен рейтинг на потребителя. Ако все пак желаете да видите мнението му, натиснете тук