Уволниха шестима полицаи, обвинени в изнасилването на две момичета в Мексико

OFFNews 14 август 2019 в 14:52 2866 0

Шестима полицаи в Мексико Сити бяха отстранени от работа заради разследванията за изнасилване на две тийнейджърки в началото на този месец.

Първото обвинение отправи 17-годишно момиче, което заяви, че на 3 август четирима полицаи са я изнасилили в патрулната си кола. Второто е от 16-годишна девойка, която обвини полицай, че я е изнасилил в музей.

Избухнаха протести, а ден след тях кметицата Клавдия Шайнбаум обяви решението за отстраняването на униформените.

В протестите се включиха около 300 души, повечето от които - жени. Те поискаха справедливост и скандираха по адрес на полицаите: "Те не ни защитават, изнасилват ни!". Демонстранктите, въоръжени с розов блестящ прах и боя за пръскане, нахлуха в сградата на прокуратурата, разбивайки вратата. Те оставиха свинска глава на входа.

Министърът на сигурността Хесус Орта Мартинес беше обсипан с розов блестящ прах, когато се опита да увери жените, че случаите ще бъдат разследвани безпристрастно.

Кметицата Шайнбаум, която беше критикувана за това, че нарече протеста в понеделник „провокация“, заяви, че властите работят с групи за правата, за да реализират стратегия, която да направи града „най-сигурното пространство за жените“.

"Насилието над жени и момичета е недопустимо", добави тя и призна, че процесът за докладване на случаи на насилие над жени е дълъг и трябва да се промени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови