В Грузия пак е напечено – протест срещу протеста, сблъсъци и кръв

OFFNews 08 юли 2019 в 22:03 4841 3

Протести в Тбилиси, Грузия

Снимка sputnik-georgia.ru

Няколко протестни акции започнаха едновременно в различните части на грузинската столица Тбилиси и всяка от тях има своите искания.

В самия център на проспект Руставели пред парламента митингуват противниците на ЛГБТ – пазителите на морала, които протестират срещу планирания Парад на гордостта, съобщава sputnik-georgia.ru. на разстояние от няколко стотин метра на площад свобода се събраха участници в демонстрацията с искането за незабавната оставка на вътрешния министър Георгий Гахария. Три седмици вече те се борят с митинги за тази оставка, но от сутринта тяхното място бе заето от „борците за традициите“.

Има и трети протест – но в „спалнята“ на града, район, отдалечен от центъра, около офиса на телевизия „Рустави-2“. Там участниците протестират срещу скандалния ефир от неделя, когато водещият на програмата „Постскриптум“ Георгий Габуния в краен цинизъм оскърбил президента на Русия Владимир Путин и покойните му родители, като използвал нецензурна лексика. Те настояват за извинение от Габуния и от ръководството на медията. Журналистът е остранен от работа за два месеца.

И най-неочаквано вечерта стартира четвъртата протестна акция – тази на ЛГБТ-общността, отменена по-рано от организаторите. Участниците в Парада на гордостта бдят около сградата на министерството на вътрешните работи в края на града на шосето, водещо към аерогарата.

Агенция Интерфакс съобщи, че полицейски кордон разделя двата протеста на проспект Руставели пред парламента и пред пионерския дом. От сутринта сградата на парламента е под обсадата на радикални групировки, в т.ч. „Грузинский марш“. Техни членове са заявили пред журналисти, че смятат да наложат ред в Тбилиси и да прекратят „шествията и акциите на извратеняците“.

От другата страна на полицейския кордон са хората, които от 18 дни се събират под лозунга „Не на руската окупация“ и с искане за оставката на вътрешния министър. Тук е била пролята и първата кръв – протестиращи са разбили главата на участник в антируската демонстрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7281

3

Чалгомраззз

09.07 2019 в 08:03

Не им е лесно на братята грузинци...

23293

2

Стефан

08.07 2019 в 23:50

Ясно. Значи бесовете на мишико няма да минат. Да продължава да си гризе вратовръзката. Като я дояде, майка му ще му прати пари за нова.

11730

1

Батко

08.07 2019 в 23:17

Давайте, трепайте се. В Москва отварят шампанско.

ДАНС дали е засякла революционна дейност? Владо, що не ги питаш тоя парад днес кой го плаща?
 
X

Да помогнем на украинските деца!