В Москва ще плащат на пенсионери и хронично болни да си стоят вкъщи

OFFNews 23 март 2020 в 16:02 2254 0

Московският кмет реши да мотивира жителите на столицата от рисковите групи за спазване на карантината с бонуси, пише Medik Forum, цитирайки съобщение, публикувано в официалния сайт на градоначалника.

От 26 март всички жители на Москва на възраст над 65 години и хората с хронични заболявания са предупредени да си стоят вкъщи. Мерките бяха утвърдени с указ на кмета на града Сергей Собянин за „въвеждане на режим на повишена готовност“.

За да мотивира възрастните и хронично болни столичани да спазват самоизолацията, кметът обяви, че ще им бъдат изплатени по 4 000 рубли (около 90 лв) помощ. Две хиляди ще бъдат изплатени веднага след началото на карантината, а още две хиляди след като приключи, но само при условие, че не са я нарушили.

Самоизолацията засяга не само жителите в градските апартаменти, но и тези, които са успели да напуснат града и са се настанили в крайградските си къщи.

Друга мярка е забраната за изключване на телефон или интернет за тези абонати, дори да са натрупали сериозен дълг.

Временно се отменят и санкциите при забавено плащане на комунални услуги. Целта е да не се налага възрастните жители на столицата да напускат домовете си, за да посещават офиси и банки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови