В Русия протестират срещу заводи за изгаряне на боклук

OFFNews 22 септември 2019 в 22:13 2498 0

Архангелск, протест

Снимка 29.ru

Над 2 000 души се включиха в митинга против строителството на полигона за отпадъци в градчето Шиес, Архангелска област, протести имаше и в десетки други градове в Русия, съобщи изданието 29.ru, цитирано от редица медии.

Три участнички са задържани за нарушение на правилата за организиране и провеждане на митинги, и заради включването си в подобна акция от 7 април. Това е 5-ият анти-боклук протест в Архангелск и първи след лятното прекъсване. Хората протестират срещу действията на властите, свързани с „отпадъчната реформа“, искат оставката на губернатора на областта Игор Орлов и настояват Северът да остане чист.

Днес протести се състояха също в Москва, Санкт Петербург, Вологда, Белгород, Северодвинск, Сиктивкар, Казан, Челябинск, Нижни Новгород и др. Участниците протестират срещу строителството на заводи за изгаряне на отпадъци, увеличението на таксите за сметосъбирането, реформата за боклука и проекта за изграждането на полигон в Шиес.

Проектът за строителството на комплекса на жп станцията Шиес в Архангелска област предизвика вълна от протести на местните жители, които не стихват от октомври миналата година. Проектът предвижда на въпросния полигон да бъдат стоварвани битовите отпадъци на Москва.

На днешния митинг в Шиес говори екологът Алексей Климов от Северодвинск и за пръв път неотдавнашният взрив в Ньонокса /на 8 август т.г./ стана тема на протеста. Припомняме, че тогава в процеса на тестовете на нова техника в района на ракетния полигон на Военно-морския флот избухна експлозия, загинаха 5-има учени, двама военни починаха по-късно от травмите си в болница и други 4 получиха високи дози облъчвания. Инцидентът доведе до повишаване на радиационния фон в Северодвинск.

Властите скриха истината за взрива, медиите допуснаха, че той е бил свързан с изпитанията на ракетата „Буревестник“. Имаше предположения, че взривът е повредил малогабаритен ядрен реактор.

„Именно властите създадоха паниката. Нивата на замърсяванията бяха не тези, които ни съобщаваха, системата за радиационен контрол беше недостъпна за нас. Но проблемът е, че ни показаха потенциалната опасност“, каза екологът от Северодвинск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови