В САЩ арестуваха рускиня по подозрение в шпионаж

OFFNews 17 юли 2018 в 12:58 2044 0

Снимка Facebook

Руска гражданка беше арестувана в САЩ по подозрение в шпионаж. 

29-годишната Мария Бутина е обвинена в тайни действия като руски агент в САЩ. 

Според американските власти Бутина участвала в заговор като представител на руското правителство, като изграждала контакти с американски граждани и се инфилтрирала в политически организации. 

Според ФБР рускинята е действала по наставления на високопоставен служител в руското разузнаване, който е работил за Банката на Русия е бил включен в списъка със санкционирани руснаци. 

Името на високопоставения служител не се споменава, но от снимки на Бутина в социалните мрежи се вижда, че тя е имала контакти с подуправителя на банката Александър Торшин, който е включен в списъка със санкционирани през април. Източник на Ройтерс потвърждава, че става въпрос именно за Торшин. 

Мария Бутина е работила за организацията "Право на оръжие", която се бори за това руснаците да имат право да притежават свободно оръжие, подобно на американците. От снимките ѝ в социалните мрежи се вижда, че тя често е посещавала и събития, финансирани от най-голямото оръжейно лоби в САЩ Националната оръжейна асоциация.

Според прокуратурата тя е уреждала вечери във Вашингтон и Ню Йорк, за да си създаде връзки с американски политици и да изгради "таен канал за комуникация", чрез който да "проникне в апарата за вземане на национални решения в САЩ, за да прокарва интересите на Русия".

Мария Бутина е арестувана в неделя. Тя ще се изправи пред съда в сряда, когато ще бъде преценено дали подозренията са основателни и дали има нужда действията ѝ да бъдат разследвани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови