В САЩ се появи и стършел убиец - мори пчелите, застрашава живота на хората

OFFNews 05 май 2020 в 10:25 8737 2

Снимка Wikipedia

Стотици гигантски азиатски стършели убийци са се появили в американския щат Вашингтон, близо до границата с Канада. Насекомото представлява заплаха за пчелите и за хората, категорични са държавни агроспециалисти, съобщи Ройтерс. 

Този страховит хищник може да достигне до 6,35 см на дължина и е родом от Югоизточна Азия - Китай и Тайван.

Ентомологът в Държавния департамент по земеделие в щата Вашингтон Свен-Ерик Спичигер обясни, че този стършел е открит за първи път в Блейн, Вашингтон през декември. 

"Азиатският гигантски стършел може да ви ужили многократно, с което да вкара големи дози отрова. Самата отрова е доста токсична и създава локализирана некроза около раната, така че може да видите разтапяне на плът около раната", добави Спичигер. 

Според него човек може да преживее едно или две ужилвания, но ако те са повече на брой, отровата навлиза в кръвта и започват да действа върху органите. Това според него би могло дори смърт на човек.

Освен за хората азиатските стършели убийци представляват голяма опасност и за селското стопанство. Хищното насекомо атакува кошерите на медоносните пчели и е способен за часове да убие цял кошер. 

"Във фаза клане стършелите убиват пчелите като ги обезглавяват. След това превземат кошера им и снасят яйцата си вътре", обясняват от Държавния департамент по земеделие във Вашингтон.

От думите на Спичигер става ясно, че разпространението на тези насекоми би довело до катастрофа в селското стопанство на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

2

Бабатунде

05.05 2020 в 12:56

Най-интересното от статията е коментара на колегата ! Иначе ... китайски, САЩ и нещо, което пречи в една статия ми звучат като поредната пропаганда от страна на дебелаците, за да имат лоши отношения с китайците !

12021

1

bls

05.05 2020 в 11:08

Тия съм гледал предаване за тях. Ужасни са. Пчелите могат да ги убиват един по един като се скупчват около тях, създават висока температура (над 45 градуса) и стършелите умират. През това време умират доста пчели а има и риск самите пчели да прегреят защото температурата на която умират те и на която умират стършелите се различава само с около 1 градус.