В Скопие хиляди поискаха Заев да си ходи

OFFNews 03 юни 2018 в 10:15 5730 0

Десетки хиляди привърженици на ВМРО-ДПМНЕ протестираха снощи пред сградата на македонското правителство в  Скопие с искане за предсрочни избори.

Основната опозиционна партия организира антиправителствената демонстрация по повод едногодишното управление на лявото правителство на Зоран Заев. От ВМРО-ДПМНЕ настояват за свикването на предсрочни избори през март или април догодина.

Според опозицията сегашното правителство в Скопие е некомпетентно, съсипало е икономиката на страната, понижило е заплатите и пенсиите и е позволило на корупцията да процъфтява. Друга критика е, че е навредило на националните интереси, преговаряйки с Гърция за възможно ново име на страната.

Лидерът на ВМРО-ДПНЕ Християн Мицкоски каза, че протестът е "началото на края" за настоящото правителство.

Според него трябва да бъде съставено правителство от технократи, което да управлява до изборите. Лидерът на консервативната опозиция заяви, че лявото правителство е предприело "апокалиптични" действия през първата си година на власт.

Премиерът Зоран Заев дойде на власт през май 2017 г. след 11 години на управление на консерваторите и насред дълбока политическа криза, породена от скандал с незаконно подслушване през 2015 г.

"Измина една година на политически терор, на икономически провали и на създаване на едно прогнило общество. Младите хора се пръснаха по целия свят, защото са разочаровани", каза Мицкоски пред множеството.

Той бе категоричен, че неговата партия никога няма да подкрепи промяна на конституцията с цел смяна на името.

Заради спора за името, продължаващ десетилетия, Гърция блокира перспективите на Македония за членство в НАТО и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови