В Турция: Забрана за излизане на младежи под 20 г. и задължителни маски

OFFNews 03 април 2020 в 22:28 4374 0

Турция въвежда допълнителни, още по-строги мерки за карантина заради с разпространението на коронавируса в страната, който до днес е отнел живота на 425 души, а 20 921 са заразени.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган направи специално обръщение, в което забрани на гражданите под 20 години (родени след 1 януари 2000 г.) да напускат домовете си, освен ако не е абсолютно необходимо. До момента беше забранено само на хората над 65 г. да излизат. 

Също така се въвежда 15-дневна забрана на превозни средства да напускат или влизат в 31 провинции, включително Истанбул - дом на почти една пета от населението на Турция. Мярката няма да важи за товарни автомобили, превозващи хранителни продукти, лекарства и хигиенни материали. Транзитният търговски трафик ще продължи. Мярката се въвежда за 15 дни, но впоследствие прилагането ѝ може да бъде удължено.

За всички граждани на страната се въвежда задължително носене на маски в местата с големи струпвания на хора, включително в супермаркетите, на пазарите и на работните места, предаде турската проправителствена Анадолска агенция.

За онези,които не спазват наложената вече мярка за три крачки разстояние при пазаруване или в обществения транспорт, ще се налагат глоби до 5 хиляди лири. Президентът Ердоган призова за спазване на дистанция от поне 3 крачки.

Общият брой на жертвите на коронавируса в Турция достигна 425 души. Днес починаха още 69 души. Заразените са над 20 900, след като днес бяха потвърдени почти 2800 нови случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови