Външно министерство призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

OFFNews
05 февруари 2019 в 08:11 | 2582 |17

Министерството на външните работи обяви, че смята Хуан Гуайдо за държавен глава на Венецуела.

МВнР публикува позиция, в която се казва: 

Министерството на външните работи на Република България е убедено, че венецуелският народ трябва да получи правото сам да определи своето бъдеще, основано на принципите на демократичната и правовата държава. 

По официални данни Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души. Инфлацията е на път да достигне 1,7 милиона процента. Липсват хранителни стоки, лекарства, питейна вода - страната е изправена пред огромна хуманитарна криза.

На 26 януари 2019 г. ЕС, включително България, призова за спешно провеждане на свободни, прозрачни и честни президентски избори във Венецуела. Държавите-членки посочиха, че ако не бъде обявено организирането на нови избори, в рамките на следващите дни, ще предприемат действия, включително по въпроса за признаване на ръководството на страната в съответствие с член 233 от Конституцията на Венецуела.

В резолюция, приета с 439 гласа „за“, срещу 104 гласа „против“ и 88 „въздържал се“, Европейският парламент заяви пълната си подкрепа за Националното събрание като единствения легитимен демократичен орган на Венецуела и призна Хуан Гуайдо като легитимен временен президент в съответствие с венецуелската конституция.

Николас Мадуро, който през 2018 г. бе избран на вот, обявен за нелегитимен от ЕС, САЩ, Аржентина, Бразилия, Канада, Колумбия и други латиноамерикански държави, вече съобщи, че няма да се съобрази с призива за организиране на нови и прозрачни президентски избори.

Вярваме, че г-н Хуан Гуайдо, председател на Националното събрание, като изпълняващ функциите временен президент на Венецуела, ще насрочи провеждането на свободни, честни и демократични президентски избори в съответствие с конституцията. МВнР е инициирало съгласувателна процедура за проект на решение, с което да се подкрепи преходът към демократично управление във Венецуела, основан на върховенството на правото и зачитането на човешките права. 

Снощи президентът Румен Радев призова  да не подкрепяме европейската позиция за ситуацията във Венецуела. "Считам, че България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция", обяви той в изявление, след като редица европейски държави днес признаха опозиционера Хуан Гуайдо за временен президент. 

Опитите за легитимиране на узурпацията на властта във Венецуела, които предприемат някои страни, са намеса във вътрешните работи на тази държава. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Препоръчани материали
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

02.03 2019 в 16:40 17
+ 0
- 0
И тази емиграция от България въпреки , че у нас няма такава тежка хуманитарна криза както във Венецуела. И тия дето напускат страната заминават накъде? Хайде сега да си отговорим на този въпрос.
Hissarion

Рейтинг : 2671

06.02 2019 в 14:31 16
+ 0
- 0
Първо не са 4, а са 3, според проучването на UNHCR и IOM, което вероятно се има предвид. Второ не са за една-две години, а са от 1999-та насам. Според Външно министерство за последните 7 години 400 хил. души са напуснали България. Хайде да сметнем проценти на година, за да видим къде излиза повече емиграцията. Не коментирам данните от самите проучвания, само повдигам въпроса това основание ли е да се смята едно правителство за нелигитимно.
spirit оригиналът

Рейтинг : 14755

05.02 2019 в 16:14 15
+ 10
- 3
проф. Ангел Димитров – бивш посланик в Република Македония и настоящ председател на Смесената българо-македонска комисия за общото историческо наследство, призна нещо, заради което външният министър Захариева трябва да бъде уволнена.

проф. Димитров обяви, че има фундаментално разминаване между София и Скопие при интерпретацията на историческото ни минало…

Професоре, защо тогава приехте да оглавявате тази комисия? Като първи български посланик в Скопие вие ли не знаете, че преговори с македонизма са диалог с глухи? Не знаехте ли, че самият договор за приятелство с Македония от 1 август 2017 година е порочен в основата си? Защото с него ние едностранно признахме и сърбизирания македонски език, и написаната в Белград македонска история, и измислената от Коминтерна македонска нация? 5 февруари 2019-а е черен ден за оглавяваната от ГЕРБ дипломация! Под външен натиск МВнР на Екатерина Захариева припозна един латиноамерикански самозванец за държавен глава
Доктор Га

Рейтинг : -121

05.02 2019 в 16:07 14
+ 0
- 10
Абе да, ама 4-те милиона емигранти са за година-две. А нашите два - за 30. Пък и повечето духнаха още преди Тиквата да дойде на власт. Не че го защитавам, де... Та разликата е потресаваща, няма място за сравнение. За останалите разлики - да не говорим! А ако не искаш Тиквата - излизай на улицата, какво чакаш?
Hissarion

Рейтинг : 2671

05.02 2019 в 15:48 13
+ 0
- 0
4 милиона емигранти към 32 милиона население е доста по-малко от 2 милиона на 6 милиона население по данни на същите спецялисте от МВнР. Ако това е основание за нелигитимност на правителство, г-н Борисов ще трябва да си събере разноцветните лампи и да потегли скришом към Унгария.
Доктор Га

Рейтинг : -121

05.02 2019 в 15:04 12
+ 1
- 20
Пичове,

Санкциите срещу бизнеса на Венецуела са от няколко седмици, а Венецуела е до ушите в л@йн@ от години. Да не говорим, че санкциите засягах САМО бизнеса на Венецуела със САЩ. С другите държави никой не им пречи да си търгуват. Когато комунягите се провалят (а те неизбежно се провалят) все някой друг им е виновен. Та и Мадурко така.

А ембарго на стоки от първа необходимост никога не са имали, стига глупости! Докараха се дотам, че дори внасят бензин от САЩ щото не могат да си преработват нефта сами.
Victimized

Рейтинг : 14760

05.02 2019 в 14:01 11
+ 20
- 0
Отделно, в България също е криза, пенсионери крадат за да се хранят, дишаме най-мръсния въздух в Европа, имаме пренебрежително ниски заплати за европейския стандарт който ни се НАЛОЖИ, и имаме над 3 милиона емигрирали и не е ясно колко умрели заради този престъпен режим.
Кой да се обяви за премиер, и дали ще бъде подкрепен от "партньорите" ни и администрацията на тоя лъжец Тръмп?
Много сте отворени като решавате външно политически проблеми, но тука се живее в различен свят.
Victimized

Рейтинг : 14760

05.02 2019 в 13:56 10
+ 10
- 0
А факта, че щатите им блокират достъпа до държавни заеми, че има ембаргота върху стоки от първа необходимост, че използваха СА чрез свръхпроизводство на петрол за да ударят венецуелската икономика и не само?
Да може управлението да не е наред, но къде точно в международното право има клауза за подкрепа на човек който не се е явявал на избори? И никой ли няма да говори за това, че именно този и партията му бойкотираха изборите и не участваха в тях, а сега ги обявяват за невалидни, при положение, че имаше международни наблюдатели?

"The “real work” began two years later, in 2007, when Guaidó graduated from Andrés Bello Catholic University of Caracas. He moved to Washington, DC to enroll in the Governance and Political Management Program at George Washington University, under the tutelage of Venezuelan economist Luis Enrique Berrizbeitia, one of the top Latin American neoliberal economists. Berrizbeitia is a former executive director of the International Monetary Fund (IMF) "
sottozero

Рейтинг : 20943

05.02 2019 в 13:54 9
+ 20
- 1
Мухльо, може би пък санкциите, и забраната за свободна търговия(каква ирония), с които се "наказва" Венецуела, заради неподчинението и към Вашингтон, са причина за икономическото и състояние, как мислиш?
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

05.02 2019 в 13:40 8
+ 1
- 23
Много зависи ако си колония , на кого точно си колония. Венецуелците през 90-те отхвърлиха колониалната зависимост от САЩ и приеха доброволно колониална зависимост от Русия. Резултатът е впечатляващ. Хипернфлация която е десетки хиляди проценти, над 3 млн. граждани напуснали страната , обстановка близо до хуманитарна криза. Да им е честито на венецуелците избавлението от Америка и Европа. Халал да им е Роснефт , най-добрата петролна компания в света.