Въпреки обещанията Украйна раздели Болградския район на пет

OFFNews 29 май 2020 в 22:41 7837 1

Новото разпределение на Болградския район в Одеска област.

Украинското правителство одобри окончателно плана за развитие на Одеска област, с който Болградският район се разделя на пет единици или громади. За това съобщи пред "Интерфакс Украйна" в сряда депутатът Роман Лозински от "Голос". Ден по-късно областният управител на Одеса Максим Куцъй качи картите на новите громади в рамките на бившите райони. “Следващият етап е формиране на границите на районите и избори във вече създадените громади”, написа Куцъй. Стъпката е част от дългогодишна административна реформа в страната.

Решението се взима само седмица след дипломатическо напрежение между Киев и София, тъй като създаването на обединени териториални громади (ОТГ) на територията на населения с десетки хиляди етнически българи район предизвика недоволството на част от жителите. Един от аргументите бе, че разделянето на громади може да доведе до разпокъсване и обезличаване на българската общност и да застраши културните и езиковите й права.

Преди 10 дни вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди в телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба плановете на украинските власти. “Надяваме се да преосмислите позицията си и да вземете под внимание мнението на местното население, което не е съгласно", каза Захариева по повод реформата, която предвижда разделянето на Болградския район Ден по-късно българският парламент прие декларация, с която протестира срещу разделянето на Болградския район. От украинското министерство на външните работи реагираха с изявление в което се казва” “Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на Украйна". 

"Благодарение на държавническата позиция в Одеска област ще има пет громади в един район и никакви етнически и бизнес конфликти", казва Роман Лозински пред “Интерфакс”. Той твърди, че проблемът с разделянето на областта е предизвикан от частни интереси. Заради това, според него, е създаден скандал, за да се намеси Българския парламент във вътрешните работи на Украйна

Кметът на село Бабата в Бесарабия Петър Добрев заяви преди десетина дни пред БНР, че много общини, които планират да се формират, са основно от българско етническо малцинство с центрове в български населени места. “Основно това са 80% от българските села да бъдат с български административни центрове. Затова не виждам голям проблем в това", посочи Добрев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

30.05 2020 в 08:54

Нашата змия очиларка, пардон калинка-малинка, да продължава с всички български сили да подкрепя братския украински народ в борбата му срещу омразните нашественици. Макетата и те са така -- обичат само да взимат, но не и да дават.