'Въпросът е не дали, а кога ще има нови избори във Великобритания'

OFFNews 28 декември 2018 в 08:17 3366 1

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви в публикувано днес интервю за вестник "Индипендънт", че въпросът не е дали, а кога Лейбъристката партия ще внесе вот на недоверие срещу кабинета, за да опита да предизвика предсрочни избори, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

По думите на Корбин подобен ход ще бъде неизбежен, ако премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей не получи подкрепа от парламента за политиката си по въпроса за Брекзит.

"Дадохме ясно да се разбере, че въпросът е не дали, а кога ще внесем вот на недоверие срещу правителството, и очевидно ще го направим, когато доверието в тях е най-ниско, което подозирам, че ще стане, след като вече са загубили гласуването (на споразумението с ЕС по условията за Брекзит)", каза лидерът на лейбъристите.

Той добави, че като подготовка за възможни предсрочни избори партията му е избрала кандидатите си за всички избирателни райони, от които трудно се печелят депутатски места.

Следващите редовни избори са през 2022 г., но може да има и предсрочни, ако Мей не успее да прокара най-важната си политика в парламента.

Корбин освен това призова британския премиер да свика предсрочно парламента след Нова година, за да подложат депутатите на гласуване споразумението за Брекзит.

В края на миналата седмица Корбин заяви, че ако спечели евентуални предсрочни избори догодина, ще продължи по пътя на Брекзит, но ще се опита да предоговори условията за излизането от ЕС.

На 29 март 2019 г. Великобритания ще напусне съюза. Лейбъристката партия обаче настоява за постоянен митнически съюз с ЕС и тясно сътрудничество с доходоносния му единен пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

28.12 2018 в 12:09

Отново лъжа и измама. Не можеш да предоговориш нещо, което ЕС не иска да приеме. Ако можеше, Мей щеше да се договори. Единственият шанс на лейбъристите да спечелят предсрочни избори е отказ от Брекзит.