Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Върнаха тялото на Ким Чен-нам в Северна Корея

ОFFNews 31 март 2017 в 12:16 2074 3

Тялото на убит в Малайзия севернокорейски гражданин бе върнато днес в Северна Корея, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс, визирайки убития миналия месец в Куала Лумпур заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Ким Чен-нам живееше през последните години със семейството си в изгнание в китайската територия Макао, преди да бъде убит на летището в Куала Лумпур на 13 февруари. 

С постигането на споразумението деветима малаизийци в Северна Корея вече ще могат да се върнат в родината си, а се смята, че на двама севернокорейци, издирвани за разпит, е позволено да напуснат Малайзия, предава Би Би Си. 

С това се слага край на дипломатическия скандал, породен от факта, че Малайзия отказа да върне тялото на полубрата на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, преди да извърши аутопсия на своя почва. 

Според разследването Ким Чен-нам е бил убит с невропаралитичния агент VX, който е забранен и е част от списъка с химически оръжия. Обвиняемата за убийството заяви преди властите, че е подлъгана да напръска веществото по лицето на мъжа под претекст, че става въпрос за заснемане на хумористично предаване. 

Въпреки обвиненията, Северна Корея твърди, че няма общо със случая и приписва смъртта на Ким Чен-нам на инфаркт. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews