Вашингтон позволи човешките трупове да бъдат превръщани в почва

OFFNews 23 май 2019 в 14:39 4881 0

Вашингтон стана първият щат в САЩ, който легализира използването на човешкото тяло за "компостиране", предаде Би Би Си. 

Новоприетият закон ще влезе в сила през 2020 г. и ще разреши "човешкото компостиране" и хидролиза (разтваряне във вода). Така жителите на Вашингтон ще имат право да избират след смъртта телата им да бъдат превърнати в почва. Методът е алтернатива на кремациите и погребенията и е практична опция за градовете, където не достига площ за изграждане на гробища. 

На края на процеса, близките могат да получат почвата, която да използват за засаждането на цветя, зеленчуци или дървета.

Привържениците на идеята подкрепят метода, защото според тях е по-екосъобразен от кремацията, след която се отделят въглероден диоксид и прахови частици във въздуха.

Досега законът във Вашингтон позволяваше само кремация или погребване. Промяната в него е вдъхновена от идеята на Катрина Спейд, която през 2017 г. основава "Рикомпоус" и публично обявява предложението си за "човешка почва". Тя взима идеята си от масовите практики на компостиране на добитък. Спейд обаче забързва процеса, като добавя дървени стърготини, слама и люцерна, които образуват смесица от азот и въглерод. Тази комбинация, придружена с човешко тяло, ускорява процеса на естествения компост.

Досега законът във Вашингтон разрешаваше само кремация или погребване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови