Вътрешни критики разтресоха Кремъл след най-тежката призната руска загуба от началото на войната

Зеленски е говорил с ЕК за стартирането на нова програма за финансова помощ на Украйна в размер на 18 млрд. евро

OFFNews 03 януари 2023 в 15:38 9524 8

Буря над Кремъл

Снимка Getty Images

Буря над Кремъл

Русия е обект на вътрешни критики след смъртта на 63 войници в Донецк, убити при удар на украински сили. Това е най-тежката загуба при една отделна атака, призната от Кремъл от началото на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Вчера генералният щаб на ВСУ потвърди, че е нанесъл този удар по Макеевка - окупиран от Русия град на изток от сепаратистки Донецк, в навечерието на Новата година. Руски националисти и някои депутати поискаха наказание за командирите, които обвиниха в пренебрегване на опасностите, тъй като гневът срещу убийството на десетки руски войници при един от най-смъртоносните удари по време на войната в Украйна нарасна.

След множество критики от руски военни кореспонденти министерството на отбраната в Москва реагира, както рядко прави, със съобщение, че при експлозия на "четири ракети" в Макеевка са убити 63 руски военни. Руската армия рядко информира за загубите си, отбелязва Ройтерс.

Според министерството на отбраната ракетите са били изстреляни от предоставените от САЩ системи HIMARS и са улучили "временен център за разполагане" на руските войски в Макеевка.

"До 10 единици вражеско военно оборудване от различни типове бяха унищожени или повредени в Макеевка", се казва в съобщение на украинския Генерален щаб. 

По-рано същия ден управлението за стратегически комуникации на украинските въоръжени сили бе заявило, че в Макеевка са убити около 400 руски войници. Генщабът, който не потвърди това число, посочи, че броят на руските жертви в момента се оценява.

Украйна твърди, че 400 руски войници са убити при ракетен удар в Донецк

Съобщението за тези тежки загуби незабавно предизвика критики срещу руското военно командване, обвинявано по-специално от бившия сепаратистки лидер и терорист Игор Стрелков, че е складирало боеприпаси в ударената незащитена сграда.

Руските военни репортери твърдят, че при атаката срещу център за професионално обучение в Макеевка са убити стотици хора и обвиняват висшето военно командване, че не е извлякло никакви поуки от предишните си грешки.

"След десет месеца война е опасно и престъпно да смяташ противника за глупак, който нищо не вижда", заяви вчера зам.-председателят на законодателното събрание на Москва Андрей Медведев.

Кой е виновен? Започна разбор и истерично търсене на виновници за новогодишната атака в Макеевка

Вчера Киев отново бе подложен на атаки с дронове иранско производство, но украинските сили твърдят, че повечето от тях са били свалени. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за експлозия в североизточната част на града. Снощи губернаторът на Харковска област Олег Синегубов заяви, че вторият по големина град в Украйна и околната област отново са били обстреляни с руски ракети. "На прицел беше взета критична инфраструктура", написа той в Telegram. 

На 3 февруари Украйна и ЕС организират среща на върха в Киев, за да обсъдят европейската финансова и военна подкрепа, обяви вчера в комюнике канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. Той е разговарял по телефона с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за подробностите около тази среща.

По време на разговора е била спомената доставката на "подходящи" оръжия и стартирането на нова програма за финансова помощ на Украйна в размер на 18 млрд. евро, приета през декември от Европейския парламент, съобщиха още в комюникето от администрацията на Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

03.01 2023 в 17:16

Вейдъре,

Като знам колко се цени животът на крепостниците в Рашка, за 63 алкаша, станали курбан, никой няма и да разбере даже. А тия ореваха орталъка. Явно са бая повече!

-480

7

Октим

03.01 2023 в 17:13

Дааа! Крайно време е болшевишките гадини да започват да свикват вече САМО с такива новини, та дори и по-пагубни за тях!!!

8053

6

DARTH VADER

03.01 2023 в 17:04

ЩОМ СОВИНФОРМБЮРО КАЗВА 63 ЖЕРТВИ...ЗНАЧИ СМЯТАЙТЕ...
Х10

-1555

5

ob1

03.01 2023 в 16:36

"След десет месеца война е опасно и престъпно да смяташ противника за глупак, който нищо не вижда", заяви вчера зам.-председателят на законодателното събрание на Москва Андрей Медведев."

Хммм, как така високопоставен орк говори за ВОЙНА, а не за СВО?!? Нима вече признаха, че са започнали война? Да си видят сега собствения НК какво се полага на путя в такъв случай...

615

4

швейк

03.01 2023 в 16:21

тези т.нар. критики са поредното безумие на блатните твари. не видях някой да задава главния въпрос - какво правят там орките. вайкали се защо било допуснато да се случи ... още ли очакват да ги посрещнат с цветя и водка?

2550

3

alfakentavur

03.01 2023 в 15:51

У рашистих мозга нет.

2073

2

Johnny B Goode

03.01 2023 в 15:49

Всеки провалил се проект преминава през следните фази:

1) Enthusiasm
2) Disillusionment
3) Panic
4) Search for the guilty
5) Punishment of the innocent
6) Praise and honors for the non-participants

Рашистката "специална операция" в момента се намира някъде между 3) и 4).

345

1

Джендо Джедев

03.01 2023 в 15:43

Обаче "опозицията" джафка срещу фатмаците, а не срещу Бащицата, който вкара цялата кочина Рашка в тия лайна. Явно все още никой от тия крепостници не е осъзнал, че докато не обесят кремълското психопатче, потоците от оркски лешове няма да спрат, а Рашка ще ускорява уверено към дъното. Крайно смешно! Запасил съм се с пуканки! :D