Въздушни удари между Хамас и Израел, има ранени и загинали

OFFNews 09 август 2018 в 08:56 2857 0

Бойци от палестинското ислямистко движение Хамас изстреляха вчера към 70 ракети от ивицата Газа срещу Израел, която отвърна с въздушни удари, предаде AFP, като се позова на израелски и палестински източници.

От Ивицата Газа обявиха, че са загинали 23-годишна бременна жена и дъщеричката ѝ на година и половина, а бащата е ранен, предаде ДПА. Съобщава се и за още един убит - член на въоръженото крило на Хамас.

При ракетния обстрел от Газа е бил ранен един израелец.

Повечето ракети паднали в необитаеми райони, а 11 са били прехванати от израелската система за противоракетна отбрана. Две обаче са паднали в град Сдерот, посочиха полицията и армията.

Израелските военновъздушни сили съобщиха, че са поразили поне 12 мишени в Газа, включително фабрика за производство на бетон и на елементи за изграждане на тунели, както и военни обекти, отбелязва ДПА.

Това става въпреки преговорите за постигане на напредък към евентуално примирие, за да се избегне четвърта за последните 10 години война, подчертава Ройтерс.

Висш член на Хамас каза, че преговорите с посредничеството на ООН и Египет са "в напреднала фаза", а израелски висш парламентарист намекна за възможен пробив след четири месеца на конфронтация и сблъсъци, довели до взаимни заплахи с война.

Специалният пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов изрази дълбока тревога от ескалацията на насилието между Газа и Израел. ООН и Египет са предприели безпрецедентни усилия да се избегне сериозен конфликт, на ситуацията може бързо да се влоши, а това ще има ужасни последици за хората, предупреди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови