Великобритания напуска ЕС днес след 47 г. членство

OFFNews 31 януари 2020 в 07:57 2648 0

Великобритания напуска Европейския съюз днес в 23 часа по Гринуич. Час преди Брекзит премиерът Борис Джонсън ще произнесе реч, в която ще приветства "началото на нова ера". 

Според него Брекзит "не е край, а начало", а прекъсването на връзките с ЕС "момент на истински национално възраждане и промяна".

Великобритания излиза от обединението след 47 години членство. До края на годината е в сила преходен период, в който трябва да бъде изготвено търговско споразумение между Лондон и Брюксел. Преговорите с ЕС се очаква да започнат в началото на март.

В британската столица са планирани серия събития - следобед привържениците на оставането в ЕС ще имат шествие. А вечерта, на площада пред парламента ще се съберат онези, които подкрепят Брекзит. 

След като на референдума през юни 2016 г. избирателите подкрепиха Брекзит с 52 срещу 48 процента "разводът" най-после става факт. Прочутият лондонски часовник Биг Бен, който е в ремонт, няма да отбележи Брекзит, но прожектиран на стените на "Даунинг стрийт" светещ часовник ще отчете обратното броене до раздялата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови