Великобритания разширява забранения периметър за дронове около летищата

OFFNews 20 февруари 2019 в 09:03 1754 0

Снимка Maurice Savage / Alamy Stock Photo

Великобритания разширява периметъра на забраната за дронове и други безпилотни устройства. Мярката се взима след хаоса, който беше причинен на летище Гетуик през декември, когато то беше затворено за повече от ден поради летящ наблизо дрон, съобщава Би Би Си.

От 13 март ще е незаконно дрон да лети в рамките на три мили (около 5 км), от летището, вместо сегашната забрана от 0.6 мили, което се равнява на 1 км.

Правителството иска да се вземат по-сериозни мерки за спиране и търсене на безпилотните устройства.

След като през декември бяха засегнати над 1000 полета и около 140 000 пътници, летищата се опитват да подобрят процедурите си за откриване на дронове и продължават да улавят летящи близо до забранените зони. Министърът на транспорта Крис Грейлинг е категоричен: законът е ясен, летенето с дрон близо до летище е тежко престъпление. Той казва още:

„Разширяваме зоната за забрана на полетите, за да запазим сигурността на нашите летища и безопасното ни небе. Всеки, който пуска своя безпилотен самолет близо до летище, трябва да знае, че те не само действат безотговорно, но и престъпно, и могат да се изправят пред лишаване от свобода".

Асоциацията на дистанционно управляемите въздухоплавателни системи (Arpas UK), която представлява индустрията за безпилотни летателни апарати, приветства разширяването на зоната, забранена за дронове.

"Полицията трябва да знае точно какви са правилата и да упражнява правомощията си по правилния начин", казва Рупърт Дент, член на комисията на Arpas UK.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови