Великобритания въвежда точкова система за чуждестранни работници, търси квалифицирани

OFFNews 19 февруари 2020 в 07:30 5734 2

Великобритания ще постави приоритет върху привличането на висококвалифицирани работници от цял свят след Брекзит чрез нова точкова система, съобщи британското правителство, предаде Ройтерс. 

Системата трябва да сложи край на зависимостта от "евтин труд от Европа". Безпокойството от високата имиграция от страните на Европейския съюз беше един от основните мотиви на британските гласоподаватели да гласуват за излизане от Съюза през 2016 г. Правителството се е ангажирало да намали общата имиграция в Обединеното кралство. 

Според новата система, която ще влезе в сила за ЧНГ 2021, ще бъдат давани точки за определени умения, квалификация, заплащане или професии, като работни визи ще бъдат предоставяни само на тези, които съберат минимум 70 точки. 

Кандидатът ще трябва да отговаря на три задължителни критерия, които ще дават общо 50 точки, уточнява БТА. Те са да има предложение за работа от одобрен работодател, предложението да отговаря на съответната квалификация и да владее английски език. Допълнителните критерии се отнасят до образователната степен на кандидата, недостига на работници в съответния сектор и възнаграждението, което му е предложено. 

Чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да получават годишно възнаграждение от поне 25 600 паунда. 

Според британския консултативен комитет за миграция около 70 на сто от гражданите на Европейското икономическо пространство, пристигнали във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза. 

Работодатели предупреждават, че при по-строгите имиграционни права ще бъдат изправени пред недостиг на работна ръка. Британската асоциация за домашни грижи алармира, че липсата на разпоредби за нископлатени чуждестранни работници в правителственото предложение е "безотговорна" и може да остави много хора без грижи. 

Имиграционният план трябва да бъде одобрен от британския парламент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.02 2020 в 11:42

Ми, няма да отида. Моите умения няма да отидат там, независимо от поканата, и формалните възможности. Крадците не ме кефят, не влизам в далаверата.
Толкова повече, че от там емигрираха вече и кралете им:))

12182

1

sawall

19.02 2020 в 11:15

Заплатите за докторанти в Англия и Шотландия са по-ниски, а те в голяма степен разчитат на чуждестранни докторанти за да са толкова напред в науката колкото са.