Венецуела частично затвори границата си с Колумбия, за да спре хуманитарната помощ от Тръмп

OFFNews 23 февруари 2019 в 11:37 2051 0

Венецуела частично затвори границата си с Колумбия, като част от стратегията на правителството на Мадуро да бъде възпрепятствано внасянето на хуманитарна помощ в страната, изпратена от САЩ. 

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо се зарече да вкара стотиците тонове хуманитарна помощ, чакащи на границата, въпреки отказа на правителството, което се бои от американска военна интервенция.

В петък се проведе концерт с призив за допускане на хуманитарната помощ в колумбийския град Кукута, близо до границата с Венецуела. Хуан Гуайдо неочаквано се появи на него, тъй като има забрана от правителството да прекосява границата. Той обаче заяви, че е успял с помощта на венецуелските военни сили - повод за притеснение за Мадуро, който до голяма степен зависи от тяхната подкрепа.

Часове след появата му в Колумбия дойде и съобщението за частичното затваряне на границата.

Вицепрезидентът Делсо Родригез написа в Туитър, че блокажът е временен, но "абсолютен", и е предизвикан от "сериозните заплахи за суверенитета и сигурността на държавата". 

Заради опитите си да попречат на военните да блокират път, за да бъде възпрепятствано внасянето на хуманитарна помощ в страната, двама души бяха убити и най-малко 15 бяха ранени вчера в сблъсъци между венецуелската армия и демонстранти в югоизточната част на Венецуела вчера.

Правителството на САЩ осъди насилието и заяви, че венецуелските военни трябва да позволят хуманитарната помощ да влезе в страната. "Светът ви гледа", гласи изявлението им.

Опозиционният лидер Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент миналия месец, като спечели подкрепата на дузина нации, сред които САЩ. Той твърди, че президентските избори през 2018г., които Мадуро спечели, не са легитимни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови